Kubai orvosnő menekült a brazil képviselőházba

Az immár több mint hétezer Brazíliában dolgozó kubai egészségügyi egyike, egy doktornő a dél-amerikai ország belpolitikai csatározásának témája, s ennek következtében a sajtó címlapsztorija is lett.

Mint a Folha de S. Paulo csütörtöki száma írja, a Brazil Medikusok Szövetsége (AMB) ajánlott fel állást a kubai orvosnőnek két nappal azután, hogy a brazíliavárosi törvényhozás épületében az ellenzéki Demokrata Párt képviselőházi irodájában keresett menedéket. Akkor jelentette be, hogy politikai mendékjogot kér Brazíliában, illetve az amerikai követséghez is fordul beutazási vízumért.

Az 51 éves Ramona Matos egyike volt annak az immár 7400 főnyi kubai orvos- és egészségügyi csoportnak, amelynek tagjai Dilma Rousseff elnök kezdeményezésére, és persze a kubai kormányzat szervezésében, tavaly nyár óta fokozatosan érkeztek meg Brazíliába, hogy a hatalmas kiterjedésú dél-amerikai ország orvosilag kevésbé ellátott részein dolgozzanak. A doktornő azzal indokolta döntését a brazil képviselőházban, hogy a kubai kormány becsapta, mert csak havi 400 dollárt kap, miközben a két ország közti megállapodás értelmében Brazília havi 4160 dollárt fizet az érkező doktorokért. A brazil sajtó szerint a doktornő azt is elmondta, hogy az ígéret szerint a kiérkező orvosok további havi 600 dollárt kapnak otthoni, kubai folyószámlára, de ehhez csak akkor juthatnak hozzá, ha a három éves szerződést kitöltik. A kubai nő elismerte, azért kérelmezett vízumot éppen az Egyesült Államokba, mert férje ott él.

A jobboldali ellenzéki Demokrata Párt képviselőházi szóvivője, Ronald Caiado annyit közölt, hogy Ramona Matos októberben érkezett és az amazonasi Pará állam Pacajá nevű településén kezdett dolgozni, ahonnan múlt szombaton szökött el. Az ellenzéki párt már tavaly is kifogást emelt a Kubával kötött megállapodás ellen, mondván, hogy a kubai orvosok nyomorúságos körülmények között élnek, miközben a Castro-rendszer bezsebeli az értük járó bért. Éppen Caiado képviselő ajánlotta fel nyilvánosan, hogy a párt kész segíteni azoknak, akik felmondanák a szerződésüket. Állítólag már kezdeményezték is a brazil ügyvédek kollégiumánál, hogy vállalják el a nő védelmét és menedékjogi kérelmének intézését.

A Dilma Rousseff baloldali kormánya által meghirdetett “Több orvost” program keretében a külföldről érkezett szakemberek több mint kétezer városban és mintegy 30 őslakos indián közösségben tevékenykednek, mintegy 23 millió embert ellátva. A programot azt követően hirdették meg, hogy tavaly júniusban hatalmas megmozdulások voltak Brazíliában, kifogásolva, hogy miközben nincs elég pénz a tömegközlekedésre, a közoktatásra és az egészségügyre, az állam a foci-vb-re és az olimpiára hatalmas összegeket fordít.

A kubai nőnek most munkát ajánló Brazil Medikusok Szövetsége az egyik fő ellenzője volt a szövetségi kormány “Több orvost” programjának – emlékeztet most a Folha de S.Paulo. A szövetség elnöke, Florentino Cardoso “tragédiákat” vetített előre, ha a kubai orvosokra bízzák az emberek egészségét. Egyébként jellemző, hogy a szövetség csak adminisztratív állást ajánlott föl most, mondván, a kubai orvosoknak előbb Brazíliában tanfolyam elvégzésével kellene érvényesíteniük a Havannában kapott diplomát a munkavégzéshez.

Messze nem ez az első eset, hogy internacionalista küldetésben külföldön dolgozó kubai szakemberek, orvosok, tanárok, sportedzők lelépjenek. Sokezren dolgoznak például Venezuelában is. A Castro-ellenes Floridában különféle szervezetek segítenek a szökés lebonyolításában, s ezek általában "csendben" történnek. Ramona Matos esetéből azért lehetett vezető sajtóhír Brazíliában, mert egy belpolitikai vitatéma felizzítására lehetett felhasználni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.