Szivarral versenyezne Szíria

A fegyveres konfliktus sújtotta ország északkeleti Latakia tartományának dohányipari dolgozói három évig tanulták, hogyan kell helyesen szivart tekerni. A szivarkészítés technikáit az internetről lesték el. Az új terméktől a gazdaság fellendülését várják az állami dohánycégnél.

A szíriai állami tulajdonban lévő General Tobacco dohányipari vállalat úgy döntött, befektetnek a szivarkészítésbe, hogy így bővítsék a foglalkoztatást és bevételeiket. A cég vezetője azt reméli, az újítással ezer új munkahelyet sikerül teremteni a nehéz gazdasági helyzetben lévő, fegyveres konfliktusok sújtotta országban.

Salman al-Abbász, a General Tobacco vezérigazgató-helyettese azt reméli, hogy a hazai terjesztés után baráti országok számára is exportálni tudják a szivarokat.

A 2011-ben kezdődő szíriai konfliktus hatalmas károkat okozott az ország gazdaságának. A háború előtt a General Tobacco a leggazdagabb állami tulajdonban lévő vállalatok között volt, azonban a többi szíriai céghez hasonlóan őket is érintették az európai uniós szankciók. Az EU azzal vádolta az állami vállalatokat, hogy pénzzel segítették a kormány véres leszámolásait az országban kitört zavargások után.

„Úgy döntöttünk, hogy külföldi szakemberek igénybevétele nélkül kidolgozunk egy új terméket annak reményében, hogy ezzel támogatjuk a gazdaságot” – mondta Shadi Mualla üzemvezető, aki bírálta a nyugati nagyhatalmak Szíria ellen vívott gazdasági háborúját.

A projekt három évvel ezelőtt indult Latakiában. A dolgozók a nemzetközi normákkal összhangban tanulták göngyölni a szivarokat. Latakia Bassár el-Aszad kormányának egyik fellegvára, mivel apja a térségben született. A területet az alavita kisebbség ellenőrzi, mely az elnökhöz hű. A terület távol esik a konfliktus sújtotta térségtől, és itt termesztik a szivarba szánt dohányt is.

A gyár egyik dolgozója, egy ötvenes éveiben járó nő elmesélte, hogy három évbe tellett, mire megtanulta a szivargöngyölés művészetét. „Először azt sem tudtam, mi az a szivar” – mondta az AFP hírügynökségnek Um Ali, aki hozzátette, az interneten sajátították el a dolgozók a szivarkészítés rejtelmeit.

A gyárban, ahol a 130 munkavállalóból mindössze hat férfi, 400-500 szivart állítanak elő naponta. Az elkészült termékek még tesztelési fázisban vannak. A gyárban Um Alira és kollégáira Aszad apjának fotója figyel.

A szíriai dohánygyár azt tervezi, hogy a minőségi szíriai szivarokat exportálni tudja Oroszországba, Iránba, Kínába, valamint Afrikába. A gyár mérnökei szerint a termék képes lesz felvenni a versenyt a világ legrangosabb márkáival, így akár a kubai szivarral is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.