Kubában betiltották a házi mozizást

A 2010-es nyitás óta túl sok magánvállalkozás kezd rossz útra térni. Mivel háromdimenziós filmeket vetítő állami mozi nincs, a magánkézben lévő termeket szeretik a fiatalok.

Tilos a magánfilmszínház és a számítógépes játékterem működtetése is. Ezt a kubai kormány által kiadott, a párt lapjában, a Granmában szombaton közölt rendelkezés tartalmazza. Azonnal be kell zárni a nyilvános magánmozikat és a 3D-s filmek vetítésére avagy a komputeres játékokra kialakított termeket, mert ilyen magántevékenység nem szerepel az engedélyezett vállalkozások között. A Reuters szerint néhány tucat 3D-es vetítőterem működik Kubában, főleg Havannában, miközben az állami filmszínházakban még nem láthatók 3D-s filmek.

A mostani közlemény megismétli azt az egy hónappal ezelőtti rendelkezést is miszerint nem szabad importból behozott, illetve a csak konvertibilis pesóért árusító kubai boltokban vásárolt árut, így ruhaneműt, cipőt az engedélyezett magánvállalkozás keretében továbbadni. Ám a vállalkozók kérésére a tiltás kezdetét most a bejelentés szerint eltolták december 31-ig, hogy az árusoknak módjuk legyen készleteiket értékesíteni. „A kormány újra határozottan kiáll amellett, hogy nem enged meg semmiféle visszaélést az elfogadott döntésekhez képest” - hangsúlyozza a közlemény.

A beteg Fidel Castrotól az irányítást átvevő Raúl 2010-ben jelentette be, hogy a gazdasági modell „aktualizálásának” részeként kibővítik az úgynevezett „egyéni számlás”, azaz a magánvállalkozói tevékenységek körét. Ennek keretében 178 tevékenységi kategóriát engedélyeztek. Valójában a kilencvenes évek, a szocialista tömb megszűnése utáni „különleges periódusban” már engedélyeztek magánvállalkozásokat, így éttermeket, három éve pedig aztán ezt a kört kiszélesítették más további szolgáltatásokra, így például fodrászatra, kozmetikusokra, kőművesekre és a taxisokra. Engedélyezték a gépkocsik és a lakások eladását, cseréjét is, s az éttermesek például immár alkalmazhatnak nem családi munkaerőt is. A változásokat Raúl Castro azzal indokolta, hogy az állami szektor alkalmazza a mintegy ötmillió munkavállaló több mint 80 százalékát, márpedig közülük majd egymillióan feleslegesek.

Miként a Granmában most ismertetett közlemény állítja, 2010 októbere óta a egyéni számlások száma 157 ezerről 442 ezerre nőtt.

A megelőző fél évszázad gyakorlatához képest hatalmas változást hozott, hogy januártól engedélyezték a magáncélú turistautazásokat, rokonlátogatásokat, és ehhez mindenki kaphat útlevelet. Ha ehhez hozzászámítjuk, hogy évente több mint százezer külföldre szakadt kubai, elsősorban az Egyesült Államokból látogat haza, illetve becslések szerint évi két milliárd dollár nagyságrendben küldenek pénzt a rokonoknak, kézenfekvő hogy a formálódó magánszektorban is megnőttek a befektetések. Érkeznek a csomagok tele áruval, illetve egy réteg hozzájut valutához, az úgynevezett konvertibilis pesóhoz, amellyel vásárolhat a speciális kubai áruházakban. Az új vállalkozásokban, például az elméletben házilag előállított avagy használt ruhákat kínáló boltokban így jelenhettek meg a márkás – és persze a 20 dolláros havi fizetéssel rendelkező átlag kubainak drága – külföldi árucikkek.

A kormány most arra hivatkozik, hogy az engedélyezett magánvállalkozási  körben nem adtak ki engedélyt filmszínház avagy játékterem működtetésére. (Mivel Kubában nincs 3D-s állami mozi, a fiatalok körében nagy volt az érdeklődés a magán vetítőtermek filmjei iránt.) A kormány közleménye végül nyomatékosítja, hogy a gazdasági modell aktualizálásának csak akkor lehet sikere, ha az a rend, a fegyelem, az előírások betartásával történik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.