Kubába ment a Google

Hivatalos bejelentés még egyik részről sincs, de az amerikai internetes óriás küldöttsége Eric Schmidt igazgatótanácsi elnökkel az élen az internet szabadságáért lobbizik a Castro-reszim képviselői előtt.
A kétnapos látogatásról a múlt hónapban alapított független portál, a 14medio számolt be először, Schmidt pedig közvetve azért megerősítette a hírt, legalábbis újratwittelte azt az üzenetet, amelyet a portál alapítója, az ismert blogger, Yoani Sánchez tett fel a mikroblogra. Eszerint a Google-küldöttség hivatalos látogatáson jár Kubában, amelynek célja felvázolni egy szabad, nyílt internet erényeit.

Kubában nincs szabad internet-hozzáférés. A karibi szigetország 11,2 millió lakójából csak 2,6 millió tud szörfözni a világhálón, és ők is csak a kormányzati internetkávézókban, turistaközpontokban vagy szállodákban tehetik ezt, A hatóságok csak korlátozott számú honlapot tesznek elérhetővé, a nekik nem tetszőekhez – így a májusban indult 14medióhoz – korlátozzák a hozzáférést. Magánszemély számítógépet csak 2009 óta vehet.

Sánchez az eredeti blogja, a hetvenes-nyolcvanas években született kubai fiatalok világszemléletét tükröző Generación Y miatt nemzetközi díjat is begyűjtött, az amerikai Time magazin 2008-ban beválasztotta a világ száz legbefolyásosabb embere közé. A Castro-rezsim az elmúlt években – főleg a Fidel–Raúl váltás óta – egyébként már elkezdte tűrni a bírálatokat, de a 14medio az első nagyszabású kísérlet valamiféle alternatívára az állami médiával szemben. Tavaly februárban Sánchezt nyolcvannapos külföldi előadókörútra – az Egyesült Államokba, Németországba, Spanyolországba és Csehországba – is elengedték.

Ami Schmidtet illeti, a Google igazgatótanácsának az elnöke egyre többször fordul meg az internet korlátozásáról ismert országokban és lobbizik a szigor enyhítéséért a helyi vezetés képviselői előtt. Tavaly ugyanezért abban a Burmában is járt, ahol az évtizedek óta hatalmon lévő junta 2012-ben nagyszabású politikai reformokat hajtott végre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.