Kubába látogatott az amerikai kereskedelmi kamara

A fél évszázada érvényben lévő kereskedelmi és pénzügyi embargó megszüntetése nincs napirenden.
Havannában ismerkedik a kubai gazdasági modell aktualizálásának folyamatával az Egyesült Államok kereskedelmi kamarájának küldöttsége. A Thomas J. Donohue elnök vezette kamarai delegáció kedden megbeszélést folytatott Bruno Rodríguez Parrilla kubai külügyminiszterrel és Rodrigo Malmierca Díazzal, kereskedelmi és külföldi beruházási miniszterrel is – jelentette a központi pártlap, a Granma.

A kamara küldöttsége 1999 óta először tesz hivatalos látogatást Kubában. Donohue még Kubába indulását megelőzően annak a reményének adott hangot, hogy a magánvállalkozások terén világos előrehaladásról számolhat majd be. Raúl Castro kormánya 2010-től kezdve jelentősen kibővítette a magánvállalkozásoknak engedélyezett tevékenységi területeket.

A Donohue áltral hangoztatott remények ellenére a washingtoni szenátus külügyi bizottságának elnöke, a demokrata párti Bob Menendez viszont a kereskedelmi kamarának írt levelében rossz ötletnek tartotta a látogatást. Szerinte Kuba mindaddig nem kínálhat vonzó befektetési lehetőségeket, amíg külföldi üzletembereket jogtalanul bebörtönöznek, és amíg a karibi ország megsérti a nemzetközi munkaügyi előírásokat.

Az AP Menendez levele kapcsán emlékeztet, hogy noha időről időre viták folynak a Kuba ellen fél évszázada érvényben lévő kereskedelmi és pénzügyi embargóról, a megszüntetése egyelőre nincs napirenden.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.