Kuba tiltakozik uniós diplomaták gesztusa miatt

A kubai külügyminisztérium pénteken kifogásolta, hogy az Európai Unió öt tagországának diplomatái előző nap felkeresték egy letartóztatott ellenzékinek a családját.

Az EU soros elnöke Svédország képviselőjét, továbbá egy német, brit, lengyel és magyar diplomatát bekérették a havannai külügyminisztériumba, ahol hivatalosan közölték, hogy a látogatást Kuba belügyeibe való beavatkozásnak tekintik, amely árthat a felújított párbeszédnek az EU-val.

A látogatást kifogásoló állásfoglalást a kubai kormányzat eljuttatta azoknak a külföldi tudosítóknak, akik beszámoltak az eseményről.

A Miami Heraldnak névtelenül nyilatkozó egyik diplomata meglepetésének adott hangot, minthogy szerinte egyszerű humanitárius gesztus volt a látogatás a július 21 óta börtönben lévő Darsi Ferrer feleségénél és 8 éves gyerekénél, akiknek megszorult helyzetükben ajándékot adtak át. A diplomata egyben "aggodalomra" okot adónak nvezte a letartóztatott ellenzéki jogi helyzetét.

A hivatását tekintve orvos, 39 éves Darsi Ferrer korábban több csendes demonstrációt szervezett, így felvonulást a havannai Maleconon az emberi szabadságjogok védelmében. Letartóztatására okot az adott, hogy a vád szerint két zsák cementet és más építőanyagot a feketepiacon szerzett be. Mint a felesége elmondta a diplomatáknak, a hatóság emberei kiszedték utóbb a lakás felújított ablakait, arra hivatkozva, hogy az anyagokhoz illegális úton jutottak, így most nem biztonságos a lakás, bárki bemászhat éjjel az utcáról.

Egyébként a kubai kormány nem adott kiutazási engedélyt mintegy harminc egyetemistának, akik az Egyesült Államok felsőfokú tanintézeteiben kaptak ösztöndíjat két tanulmányi program keretében. Az amerikai külügyminisztérium egyik illetékes hivatalának szóvivője sajnálkozásának adott hangot, hogy a havannai vezetés elzárkózott a kubai diákok részvételétől olyan programban, amelyre ösztöndíjat felkínálnak a világ bármely országa egyetemistáinak. Az egy éves ösztöndíj lehetőségét az USA havannai érdekképviseleti irodája hirdette meg, első ízben kubai egyetemistáknak agrár-, vállalati adminisztráció-, informatikai-, kommunikáció és újságíró szakon. Rövid idő alatt 750 jelentkezés érkezett az irodához, akik közül választottak ki összesen 28 egyetemistát. A kubai kormány - mint értesült a Miami Herald - tájékoztatta az amerikai külügyminisztériumot, hogy ebben az évben nem adják meg a kiutazási engedélyt az ösztöndíjat elnyerteknek, ám Havanna nem zárja ki, hogy jövőbeni hasonló lehetőség esetén másként döntsenek.

A havannai Gyógyászati Latin-amerikai Iskolán viszont jelenleg közel 90 észak-amerikai diák tanul a kubai kormány által adott ösztöndíjjal. A programot 2001-ben Fidel Castro akkori államfő hirdette meg, s 2007-ben végzett a főiskolán az első nyolc amerikai állampolgárságú orvos.

 

 

Yusnaimy Jorge, a bebörtönzött politikai ellenzéki aktivista, Darsi Ferrer felesége az EU-képviselőihez beszél havannai lakásán 2009. augusztus 27-én
Havanna, 2009. augusztus 27. Yusnaimy JORGE, a bebörtönzött politikai ellenzéki aktivista, Darsi Ferrer felesége (b) az Európai Unió képviselőihez beszél havannai lakásán 2009. augusztus 27-én. Ezen a napon Ferrer feleségét svéd, brit, magyar, lengyel és német diplomaták látogatták meg, akik adományokat, köztük élelmiszert és ruházatott vittek az asszonynak. (MTI/AP/Javier Galeano)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.