Kuba humanitárius cserét kér Amerikától

A negyedik éve kubai börtönben raboskodó amerikai állampolgár családja egyenesen Barack Obamától kért segítséget, míg a kubai kormány ma bejelentette, hogy hajlandó tárgyalásokat kezdeni az Egyesült Államokkal, amennyiben érvényesül a kölcsönösség elve.

Kuba kinyilvánította készségét, hogy “azonnali” megbeszéléseket kezdjenek az Egyesült Államokkal a szigetországban elítélt és börtönben tartott Alan Gross amerikai állampolgár ügyének megoldásáról. A Granma központi pártlap ismertette Josefina Vidal, a kubai külügyminisztérium USA-kapcsolatai igazgatójának nyilatkozatát, miszerint egy ilyen párbeszédet “a kölcsönösség alapján” kell megtartani, azaz ki kell terjednie az Egyesült Államokban 1998 óta bebörtönzött négy “kubai antiterrorista harcossal kapcsolatos humanitárius megfontolásokra” is.

A kubai külügyi illetékes szerint miközben Havanna megérti a Gross és családja helyzetét illető humanitárius aggodalmakat, a felelősség az Egyesült Államok adminisztrációját terheli, s ebből következően az amerikai kormánynak kell a kubai kormánnyal együtt a megoldáson dolgoznia. A felelősségre való utalás azon alapul, hogy Gross az Usaid, az amerikai külügyminisztériumhoz tartozó ügynökség megbízásából adott át távközlési eszközöket állítólag a havannai zsidó közösségnek. Grosst 2009 decemberében vették őrizetbe Havannában, majd kubai bíróság 2011-ben az állambiztonság elleni cselekedetnek minősítette az esetet, ezért 15 évi börtönbüntetést szabott ki, amiből az idős amerikai eddig négy évet töltött le.

A Gross-ügy újra és újra felmerül a két ország között. Most a negyedik évfordulón Gross felesége fordult Barack Obama elnökhöz, hogy 64 éves és beteg férjét ne hagyja kubai börtönben meghalni. Ezzel egy időben – mint az amerikai sajtó jelentette – 66 szenátor, köztük demokrata és republikánus pártiak is levelet intéztek az elnökhöz. Kérték, hogy Obama a humanitárius megfontolásnak elsőbbséget biztosítva tegyen meg bármilyen lépést, ami összhangban van az USA nemzeti érdekeivel, Gross szabadulása érdekében.

A kubai külügyminisztérium ugyan nem ajánlott hivatalosan cserét Gross és az USA-ban raboskodó, kémkedés vádjával elítélt négy kubai között, ám most is párhuzamot vont a két ügy humanitárius megfontolásai között. Havanna szerint “az öt hős kubai” – akik közül egy már szabadult – nem az Egyesült Államok biztonságát érintő ügyekben kémkedett, hanem a floridai Kuba-ellenes terroristák terveiről jelentett Havannának. “Gerardo Hernández, Ramón Labañino, Antonio Guerrero és Fernando González, akik az ötök csoportjához tartoznak, hosszú és igazságtalan börtönbüntetést töltenek olyan cselekményekért, amiket nem követtek el, s nem is voltak rájuk bizonyítva. Ők és családtagjaik súlyos emberi árat fizettek a bebörtönzésükért. Nem láthatták gyerekeiket felnőni, elveszítettek szülőket, testvéreket, egészségügyi problémáik vannak, és immár 15 éve távol vannak hazájuktól” - hivatkozik a kubai jegyzék.

Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője keddi sajtóértekezletén közölte, hogy Obama személyes befolyását veti latba, hogy külföldi államférfiak és más nemzetközileg fontos személyek hassanak Kubára Alan Gross szabadulásának előmozdítása érdekében. A The Miami Herald közlése szerint Carney hangsúlyozta, hogy az amerikai külügyminisztérium Gross kérdését vezető témaként tartja napirenden a kubai kormánnyal folytatott érintkezésein. A Gross-ügy továbbra is akadály, hogy konstruktívabb kapcsolat alakulhasson ki Kubával - így a szóvivő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.