Kuba: reformok a régi gárdától

Raúl Castro állam-és kormányfőt választották meg a Kubai Kommunista Párt első titkárává a kedden zárult VI. pártkongresszuson. A mintegy ezer delegátus jóváhagyta a gazdasági és szociális politika irányelveit, amelynek következtében nyitás áll be a forradalom félévszázados történetében, még ha a változást nem is lehet a kínai vagy vietnami modellhez hasonlítani.

A 84 éves Fidel Castro csak a négy napos kongresszus záróülésén jelent meg, hatalmas taps kísérte, amíg testvére mellett ült az elnökségben. Még hétfőn közölt írásában azt fejtegette, hogy megbetegedésekor, öt éve már lemondott valamennyi tisztségéről, így a párt első titkári pozíciójáról. Valójában akkor ideiglenesen adta át az irányítást, majd 2008. februárjában a nemzetgyűlés (parlament) ülésén  választották meg az állam- és minisztertanács élére öt évvel fiatalabb testvérét. A közvélemény viszont továbbra is őt tekintette a párt vezetőjének, mostani írásában világossá tette: „Raúl tudta, nem kívánok elfogadni semmiféle tisztséget a pártban”. A fiatal generációhoz intézve sorait, annak a reményének adott hangot, hogy képesek lesznek „kiigazítani és megváltoztatni mindazt, ami erre szorul”. Ugyanakkor elveihez hűen leszögezte: A fogyasztói társadalmak „barbár” idején is a cél a szocializmus építése, a kapitalista termelés rendszerének túlszárnyalása.

A pártkongresszus még hétfőn jóváhagyta a több mint 300 pontból álló gazdasági irányelveket, amelyek a jelenlegi modell „aktualizálását” szolgálják. Raúl Castro három éve beszédeiben fokozatosan készítette fel a társadalmat a változásokra, a béregyenlősdi avagy a jegyrendszer tarthatatlanságára. Tavaly ősszel közölte, hogy fél éven belül 500 ezer embert, hosszabb távon pedig egy milliót kell leépíteni az állami szektorból, amely foglalkoztatja a munkaerő 80 százalékát. Utóbb, részben az irányelvek össznépi vitájára hivatkozva valamelyest visszakozott. A most elfogadott dokumentum szerint „az aktualizálás” célja, hogy biztosítva legyen „a szocializmus visszafordíthatatlansága, az ország gazdasági fejlődése és az életszínvonal emelése”. A tervgazdálkodás marad, de nagyobb teret engednek a piaci mechanizmusoknak, a hatékonyságnak. Az irányelvek keretet adnak a már folyamatban lévő változásoknak, így a parlagon hagyott állami földek magánszemélyek és szövetkezetek általi hasznosításának, a magánvállalkozások kiszélesítésének, amihez bankhitelhez is lehet majd jutni. (Állítólag néhány hónap alatt majd 200 ezer vállalkozói igazolványt adtak ki.) Engedélyezik a lakások és használt gépkocsik adás-vételét is. Bátorítják a külföldi tőkét a befektetésekre.    

Raúl Castro a kongresszus szombati megnyitóján jelezte, hogy a vezető párt és állami tisztségviselők mandátumát két ötéves időszakra kell korlátozni. Korábban viszont úgy nyilatkozott, hogy ez a kongresszus lesz az utolsó, amelyet még a régi gárda fémjelez, aztán jönnek a fiatalok.

Kedd délelőtt az újjáválasztott Központi Bizottság tartott ülést zárt ajtók mögött, majd bejelentették, hogy első titkárnak Raúl Castrót választották, helyettesének pedig a 80 éves, ideológiailag keményvonalasként jegyzett Jose Machado Venturát. A Havannából tudósító külföldi újságírók pedig azt találgatták, kit emel fel a pártvezetés a fiatalabb nemzedékből. Az 50 éves Marino Murillonak, volt gazdasági miniszternek be kellett érnie azzal, hogy ő a felelős a gazdasági változások levezetéséért. Első titkárként záróbeszédében Raúl Castro  is egyebek között azt hangsúlyozta: el kell kerülni a kapitalista fordulatot Kubában. 

A két Castro a pártkongresszus záróünnepségén. Nemkívánatos személyek
Cuba's President Raul Castro (front R) reacts next to his brother and former President Fidel Castro during the closing ceremony of Cuban communist congress in Havana April 19, 2011. Cuba's Communist Party chose the old guard to oversee a new economic course for the Caribbean island on Tuesday, selecting President Raul Castro and First Vice President Jose Machado Ventura to lead the country's highest political body. The choice of Castro, who replaces his older brother Fidel Castro as first secretary of the ruling party's Central Committee, was expected. REUTERS/Enrique De La Osa (CUBA - Tags: POLITICS IMAGES OF THE DAY PROFILE)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.