Kuba köszönti a 88 éves Fidel Castrót

Fidel Castro 88. születésnapját ünneplik ma Kubában. A különféle rendezvények már kedden kezdetüket vették, így fotókiállítás nyílt „Fidel az Fidel" címmel, amelynek kópiáit Berlinben az Art Stalker galériában is bemutatják.
Reuters

A központi napilap a Granma erről a kiállításról szerdai számának vezető anyagában számolt be. Egyelőre nincs hír arról, hogy a Batista rendszert 1959. január elsején gerillahadviseléssel megdöntő Fidel megjelenik-e valamelyik nyilvános aktuson.

A karibi szocialista országot gyakorlatilag 47 éven át irányító vezető betegsége miatt vonult le a politika színpadról 2006 nyarán. Az állam- és kormányfői teendőket, csakúgy mint a Kubai Kommunista Párt vezetését, öccse, Raúl Castro vette át. Fidel ennek ellenére időről-időre fogad magas rangú külföldi látogatókat, és viszonylag rendszeresen publikál - főleg nemzetközi politikával foglalkozó írásokat - a Granmában. Legutóbb a palesztin nép ügye mellett állt ki, elítélve az izraeli erőszakot.

Mint a kubai televízió beszámolt róla, a születésnapra felújítják a forradalmár vezető szülőházát az Holguín tartománybeli Biránban. A Galíciából érkezett Ángel Maria Castro és élettársa, a kubai parasztlány Lina Ruz kapcsolatából hét gyerek született, sorrendben Ramón, Angelita, Fidel, Juanita, Emma, Raúl és Agustina.

Reuters

Az egykori biráni házat még 2009-ben nyilvánították műemlékké, s most hónapok óta folyik az épület illetve mintegy 800 bútor és muzeális tárgy felújítása a majd harminc hektáros egykori családi birtokon.

A Havannától 800 kilométerre keletre található műemlék-területen van az a ház is, amelyben Fidel és Raúl nővére, Ángela María lakott, miként a nagymama, Dominga egykori épülete. Itt található továbbá a helyi iskola, a La Paloma nevű italozó hely, egy hús- és élelmiszerbolt, valamint egy 1918-as évjáratú Ford is, amelyet a Castro szülők használtak.

Fidel Castro külföldi életrajzírói rendre megkérdőjelezik az 1926. augusztus 13-i születési dátumot, ugyanis az anyakönyvezés csak utóbb történt meg, minthogy Ángel Castro és Lina Rúz akkor még nem voltak házasok. Raúl Castro ugyancsak a biráni birtokon született, a hivatalos adatok szerint 1932. június 3-án.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.