A Krokodil lett Zimbabwe új alelnöke

Beiktatták hivatalába pénteken Zimbabwe új alelnökét, Emmerson Mnangagwát, aki a legesélyesebb utódjává vált Robert Mugabénak, az afrikai kontinensen leghosszabb ideje hatalmon lévő államelnöknek. Mugabe azóta áll az ország élén, hogy az afrikai ország 1980-ban függetlenné vált Nagy-Britanniától.

Emmerson Mnangagwa, a Krokodil ragadványnéven emlegetett keményvonalas politikus, korábbi igazságügy-miniszter annak köszönheti kinevezését, hogy Mugabe menesztette alelnöki tisztségéből az 59 éves, korábban gerillavezérként ismert politikusnőt, Joice Mujurut, akit államcsíny szervezésével vádolt meg. A lépéssel egy időben a kormány hét miniszterének is távoznia kellett.

A pénteki beiktatási szertartáson Mnangagwa és egy másik alelnök, Phelekezela Mphoko is letette a hivatali esküt, akárcsak a kormány új miniszterei. Az új kabinetben Mnangagwa visszakapja az igazságügyi tárcát, ez a tisztség lehetővé teszi számára, hogy keresztülvigye a parlamenten a kormány törvénytervezeteit.

A 68 éves Mnangagwa öt évtizeden keresztül mindig Mugabe oldalán állt: börtönévei alatt, a brit gyarmati kormány ellen vívott gerillaháborúban, majd Zimbabwe Nagy-Britanniától elnyert függetlensége óta kormányzati tisztségviselőként. A lojális politikus korábban az állambiztonsági, a védelmi és a pénzügyi tárcát vezette az afrikai országban, s tevékenykedett a törvényhozás elnökeként is.

Néhány hónappal korábban szakértők még úgy vélték, Mugabe halála vagy leváltása esetén Mujuru követheti őt az elnöki székben. December 6-án azonban, a kormányon lévő Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió-Hazafias Front (ZANU-PF) 12 ezer tagja részvételével megrendezett pártgyűlésen Mugabe azzal vádolta meg az akkori alelnököt (Mujurut), hogy az Egyesült Államok nagykövetségével szövetségben államcsínyt szervezett a megbuktatására - írja a Híradó.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.