'A Médiatanács megkérdőjelezi a jogállamiságot'

Itt lenne az ideje, hogy a Médiatanács és a magyar kormány ne engedje tovább veszélyeztetni a médiaszabadságot – írja Neelie Kroes, médiaügyekben illetékes EU-biztos blogjában. A kormánynak nemcsak tárgyalnia, hanem cselekednie is kellene.

Az eddigi változtatások, illetve az eddig javasolt módosítások a médiaszabályozásban nem elegendők, nem kezelik az összes aggályt – fogalmazott Magyarországgal kapcsolatos, hétfő este megjelent blogbejegyzésében Neelie Kroes, médiaügyekben illetékes EU-biztos. A holland konzervatív-liberális politikus hétfőn az Európai Parlament kulturális bizottsága előtt tett felszólalásában is szólt a magyar médiahelyzetről. Az Európai Bizottság alelnöke arra is kitért, aggályai továbbra is súlyosak, és a médiaszabályozás korrekciója nemcsak a demokrácia, hanem a befektetői bizalom visszaszerzése szempontjából is fontos. „Nem elég a kormánynak azt mondani, hogy tárgyal az Európa Tanáccsal, cselekednie is kell! – mondta Kroes, aki az Európa Tanács főtitkárának keddi látogatásához időzítette megszólalását magyar ügyekben.

Az EU-biztos blogbejegyzésében hangsúlyozza, mindenekelőtt és mihamarabb a Médiatanács függetlenségét biztosító lépéseket szeretne látni. Olyan intézkedéseket, melyek csökkentik a Médiatanács hatalomkoncentrációját, és jobb lépéseket a közfinanszírozású média valódi független működésének biztosítása érdekében. – A híradásokat nem szabadna a kormánynak cenzúráznia, vagy ellenőriznie – írja a blogban.

Kroes külön kitér a Klubrádió ügyére: szerinte a Médiatanácsnak felül kéne vizsgálnia a rádiófrekvenciák engedélyezésének gyakorlatát. A Klubrádióval kapcsolatban az EU-biztos emlékeztet, hogy több bírósági ítélet is kimondja, hogy a Médiatanács a frekvenciaengedélyezésre vonatkozó jogi követelményeket ismételten megsértette. – Amikor a Médiatanács megkérdőjelezi a bíróság döntéseit, akkor a jogállamiságot kérdőjelezi meg – írja Kroes, aki felidézi, hogy a hatóság korábban azért utasította el a Klubrádió pályázatát, mert annak egyik üres, hátsó oldala nem volt aláírva. – Ez ellentmond a józan észnek – érvel a holland politikus, és megjegyzi, attól függetlenül, ki mit gondol a tartalmáról, a Klubrádió fontos fóruma az ellenzéki hangoknak Magyarországon. Emlékeztet, a magyar bíróság többször is elutasította a Médiatanács azon akcióit, melyek ellehetetlenítenék a Klubrádió működését. – Ideje, hogy a Médiatanács és a magyar kormány ne engedje veszélyeztetni tovább a médiaszabadságot és a médiapluralizmust – zárja a bejegyzést Kroes.

Thorbjørn Jagland, az Európa Tanács főtitkára kedden egy, a gyűlöletbeszédről szóló konferenciára érkezik Budapestre, és találkozik Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettessel, illetve Balog Zoltánnal, az emberi erőforrások miniszterével. Az 47 országból álló, strasbourgi Európa Tanács a magyar igazságszolgáltatás reformját és a médiaszabályozást követi különösen szorosan. Mindkét területen azt szeretné a szervezet elérni, hogy a magyar kormányzat módosítsa a Velencei Bizottság (az Európa Tanács tanácsadó szerve) által kifogásolt elemeket. Értesüléseink szerint Jagland ezt kívánja nyomatékosítani Budapesten, tekintve, hogy a folyamatos párbeszéd során a magyar fél még nem vázolt fel olyan módosítási javaslatokat, amelyek teljesen eloszlatnák a kétségeket – erre utalt Kroes is. A testület elsősorban a kinevezésekre és a kiegyensúlyozottság biztosítására vonatkozó szabályozás megváltoztatására koncentrálnak.

A holland EU-biztos hétfőn az Európai Parlament kulturális bizottsága előtt tett felszólalásában azt is bejelentette, hogy a sajtószabadság és médiapluralizmus támogatása érdekében, Vaira Vike Freiberga volt lett államfő vezetésével tavaly létrehozott független testület jövő januárban hozza nyilvánosságra jelentését. A Freiberga-bizottságot a magyar példából okulva tulajdonképpen azért hozta létre Kroes, hogy javaslatokat tegyen arra, hogyan, milyen jogkörök esetleges megszerzésével lehetne hatékonyabban megvédeni a sajtószabadságot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.