Kritikus elnökválasztás Srí Lankán

Több millió Srí Lanka-i vesz részt a csütörtöki elnökválasztáson, melynek tétje, hogy az országot 2005 óta vezető Mahinda Rajapaksa tovább kormányozhat-e. A jelenlegi elnök legnagyobb ellenfele egykori szövetségese és minisztere, Maithripala Sirisena.

Felfegyverzett rendőrök állnak minden szavazóhelyiségnél Srí Lankán, ahol attól tartanak, a választások nem lesznek békések és szabadok. A két évvel előbb életre hívott választáson az elemzők Mahinda Rajapaksa elnök újraválasztását jelezték előre, de a kormánykoalíciót elhagyó pártok közül többen beálltak ellenfele és volt egészségügy-minisztere, Maithripala Sirisena mögé. Az országot jelenleg irányító elnök ezért kritikus választások elé néz.

Rajapaksa népszerűsége 2009 után szakadt meg, mikor a Srí Lanka-i polgárháború véget ért. Kormányát több kritika érte az elmúlt években, amiért fedezi a szélsőséges buddhista csoportokat, és szemet huny a muszlimokat ért erőszak felett. A bűncselekményekkel vádolt buddhista Bodu Bala Sena szervezet is Rajapaksát támogatja az elnökválasztásokon.

Mások többször azzal támadták őt, hogy az államot úgy irányítja, mint egy családi vállalkozást. A vezető és befolyásos pozíciókra saját családtagjait és rokonait nevezte ki.

Elemzők szerint Sirisena kihasználja az utóbbi vélekedést, ezzel szerezve szavazatokat a szingalézek körében, akik általában Rajapaksát támogatják. Sirisena jó eséllyel pályázhat az etnikai kisebbségek szavazataira is, melyek a Srí Lanka-i lakosság körülbelül 30 százalékát alkotják.

Rajapaksa csütörtökön azt nyilatkozta, biztos benne, hogy harmadszorra is megszerzi a hatalmat. Az elnök alatt látványos gazdasági növekedés indult, és még mindig politikai tőkét tud kovácsolni abból, hogy sokan úgy vélik, ő vetett véget az országban zajló polgárháborúnak – írja a BBC.

A mostani választás erőszakkal és megfélemlítéssel fűtött. Szerdán egy ellenzéki aktivista életét vesztette, miután egy nappal korábban meglőtték őt egy tüntetésen. Választási tisztviselők szerint a hadsereget a tamil régiókba vezényelték, ahol akadályozzák a népcsoportot a szavazásban.

Rajapaksa második ciklusát 2010 óta tölti. Akkori ellenfele Sarath Fonseka, a hadsereg vezetője volt, akit a választások után börtönbe zártak háborús bűncselekményekkel kapcsolatban.

Az elnökválasztás előzetes eredményeit pénteken közlik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.