A következő 24 óra sorsdöntő lesz a brit ebolás nővér életében

A  vérátömlesztés és a gyógyszeres kezelés ellenére fokozatosan romlik a Sierra Leonéből hazatért ebolás brit nővér, Pauline Cafferkey állapota. 

A gyilkos kórral tavaly decemberben diagnosztizált nővér állapotáról a kezelését ellátó londoni kórház (Royal Free Hospital) tájékoztatott, amely szerint az elmúlt két nap jelentős romlást eredményezett, pedig a beteg korábban már felült, evett és ivott. A kórház honlapján olvasható közlemény szerint az elkövetkező 12-24 óra sorsdöntő lesz, szakértők szerint pedig sok múlik majd a szerencsén – írja a Guardian. A 39 éves skót nővért eddig kísérleti gyógyszerekkel kezelték, és az ebolát túléltek véréből készült koktélt is megkapta, ám a több esetben is sikeres kezelés az ő esetében eddig nem hozott kedvező változást.

David Mabey vírusszakértő szerint nehéz megjósolni, hogy a betegek miként reagálnak a vírusra. „Az emberek egy része nem betegszik meg súlyosan. [Egy korábbi beteg] Will Pooley jó példa erre, hiszen soha nem lett igazán súlyos az állapota, és pár nap alatt teljesen felgyógyult. A diagnózist követő négy-öt nap a legkritikusabb, mert ekkor derül ki, hogy súlyosbodik-e a beteg állapota. Nagyon sajnálom, hogy ez esetben így alakult" – nyilatkozta a BBC-nek a szakértő.

David Cameron brit kormányfő tegnap Twitteren fejezte ki együttérzését a történtek miatt, csakúgy, mint a skót kollégája, Nicola Sturgeon.

Cafferkeynél a hét elején, december 29-én diagnosztizálták az ebolát, egy nappal azután hogy visszatért Sierra Leonéből. Az ápolónő önkéntesként dolgozott a nyugat-afrikai országban, ahol helyi gyerekeknek segített a Save the Children nevű szervezet irányítása alatt. A misszió végeztével Marokkón és Londonon keresztül repült haza Skóciába. A londoni Heathrow repülőtéren jelezte, hogy talán hőemelkedése van, mire hétszer is megmérték a lázát. Mivel nem tapasztaltak túl magas  testhőmérsékletet – az ebola egyik fő tünetét –, megengedték, hogy továbbrepüljön.

A nővér már otthon volt, amikor felszökött a láza, ami egyúttal azt is jelentette, hogy fertőz. A skót egészségügyi szolgálat munkatársai Cafferkey minden utastársával igyekeznek felvenni a kapcsolatot, hogy ellenőrizzék, nem kapta-e meg valaki más is a vírust. Szakértők szerint azonban ennek kicsi az esélye, hiszen az ebola akkor fertőz, amikor kialakulnak az első tünetek, vagyis amikor a beteg láza felszökik.

Indulhat a visszaszámlálás

Az ENSZ ebola-csoportjának vezetője szerint 2015 végére a járvány teljesen megszűnik. A posztjáról hamarosan távozó Anthony Banbury szerint még messze van a vége, de 12 hónapon belül nullára csökkenhet a megbetegedések száma. „Nagyon nehéz lesz elérni, hogy nullára csökkentsük a megbetegedések számát, de ezt fogjuk tenni. Úgy hiszem 2015-ben véget vetünk a járványnak" – idézi a BBC Banbury szavait. A 2013 decemberében kitört járvány eddig csaknem nyolcezer ember életét követelte – elsősorban Sierra Leonéban, Libériában és Guineában –, és mintegy 22 ezren fertőződtek meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.