Krímből Donyeckbe

Az orosz fegyveres erők katonai tábort állítottak fel az elcsatolt Krím félsziget északi, Ukrajna többi részével határos térségében, valamint páncélozott járműveket szállítottak oda - közölte vasárnapi kijevi sajtótájékoztatóján az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács szóvivője.
Andrij Liszenko az ukrán határőrszolgálattól kapott információkra hivatkozva elmondta: mintegy háromszáz orosz katona tartózkodik a Csonhar településtől nem messze kiépített sátortáborban. Ezen kívül Dzsankoj vasútállomására érkezett Kercsiből egy szerelvény harminc páncélozott katonai járművel, illetve teherautóval.

A hirado.hu szerint Kijev elképzelhetőnek tartja, hogy az orosz fegyveres erők a Krím felől készülnek behatolni Donyeck megye déli részébe azzal a céllal, hogy a szárazföldi összeköttetést teremtsenek a félsziget és Oroszország között.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter eközben kijelentette,Oroszország nem változtatja meg Ukrajnával kapcsolatos álláspontját a külföldi szankciók miatt - nyilatkozta az amerikai Bloombergnek. Ugyanakkor az orosz Ötös csatorna nevű tévének azt mondta, "Oroszország semmilyen elszigeteltséget nem érzékel és nem akar lemondani a Nyugattal való együttműködéséről". Az orosz médium Lavrovval készített beszélgetését teljes egészében csak vasárnap este sugározza majd a csatorna, azonban orosz hírügynökségek előre részleteket közöltek belőle.

Az orosz külügyminiszter szombaton az ENSZ-közgyűlés 69. ülésszakán élesen bírálta és arroganciával vádolta a Nyugatot. Szerinte az Európai Unió és a NATO a demokrácia védelmezőjének hazudja magát, és míg Oroszország elutasítja a katonai erőszakot, addig Nyugaton ez bevett szokássá vált.

Lavrov az Ötös csatornának ugyanakkor azt mondta, hogy Moszkva nem akar "végletekbe esni és elutasítani a külgazdasági együttműködés európai és amerikai irányait, és egészében véve a nemzetközi együttműködést". Hozzátette: országa "nem érdekelt abban, hogy a jelenlegi időszak (a Kreml Ukrajna-politikája miatt kialakult politikai szembenállás) túlságosan elhúzódjon", és Moszkva semmiképpen nem akarja folytatni a "szankciók háborúját". Hangsúlyozta: országa "teljes mértékben érdekelt" abban, hogy rendezze viszonyát az Egyesült Államokkal. Ugyanakkor azzal vádolta Washingtont, hogy szétveri a közösen létrehozott intézményeket. Szerinte a nyugati államok Oroszországhoz való viszonyulása összefüggésben áll azzal, hogy nincs elegendő Oroszország-szakértőjük.

Az orosz sajtóban a Bloomberg amerikai üzleti televízió szombaton sugárzott Lavrov-interjújából azt emelték ki, miszerint Moszkva nem változtatja meg álláspontját Ukrajnával kapcsolatban azért, hogy a nyugati államok eltöröljék Oroszország elleni büntetőintézkedéseiket. Lavrov becsületesnek nevezte az orosz álláspontot, amely szerinte elsősorban az ukrán nép érdekeit veszi figyelembe.

A nyugati államok álláspontja szerint Moszkva beavatkozik az ukrán válságba és a délkelet-ukrajnai fegyveres konfliktusba, ezért a Krím elcsatolása óta több szakaszban politikai és gazdasági szankciókat léptettek hatályba Oroszország ellen. A tűzszünet és a politikai rendezés érvényesítésétől függően Brüsszelben fontolgatják a szankciók részleges feloldását - írja a Híradó.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.