Közzétették az adatgyűjtést törvénytelennek minősítő iratot

Tegnap nyilvánosságra hozták azt a titkos bírói véleményt, mely szerint az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) törvénytelenül figyelte meg amerikai állampolgárok elektronikus kommunikációját.

Az USA külföldi hírszerzést felügyelő bírósága már 2011-ben megállapította, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) törvénytelenül figyelte meg amerikai állampolgárok elektronikus kommunikációját. A The Washington Post már múlt héten hírt adott arról, hogy a bíróság alkotmányellenesnek vélte az adatgyűjtési módszereket, a dokumentumot azonban csak tegnap oldották fel a titkosítás alól.

A 85 oldalas bírói vélemény arra utal, hogy az NSA törvényt sérthetett, amikor 2008 és 2011 között évente átlagosan 56 ezer e-mailt gyűjtött be olyan amerikai állampolgároktól, akik nem álltak kapcsolatban terrorgyanús személyekkel. A szóban forgó levelezés csak egy nagyon kis szeletét teszi ki az NSA tevékenységének, az ügynökség ugyanis több millió telefonbeszélgetésről és e-mailről gyűjtött adatokat, írja a Reuters.

A név nélkül nyilatkozó titkosszolgálati munkatársak szerint az elektronikus levelezés elég jelentős részét véletlenül, technikai problémák miatt fogták el. Az NSA állítólag nem tudta szelektálni azokat a felhasználókat, akiknek nem volt közvetlen kapcsolatuk terroristákkal, így rengeteg családi levelezést is összegyűjtöttek.

Az értékelésben John Bates bíró kritizálta az NSA-t a magánélet, illetve az alkotmány negyedik módosításának megsértése miatt, amely megtiltja az állampolgárok indokolatlan átvizsgálását.

A kormányzati források szerint azért hozták nyilvánosságra az amúgy titkos bírói véleményt, hogy a közvélemény lássa, a rosszul működő lehallgató programokat figyelemmel kísérték és kijavították. Bates elrendelte, hogy hagyják abba az adatgyűjtés, amíg nem találnak megfelelő megoldást a problémára, és a dokumentum szerint 2011 novemberében el is fogadta a hibákat korrigáló technikai kiigazításokat. Az NSA 2012 áprilisában úgy döntött, hogy „megtisztítja” az adatokat, miután kiderült, hogy véletlenül gyűjtötték be azokat. A nyilvánosságra hozott bírói vélemény viszont rávilágít arra is, hogy a bíróság képtelen ellenőrizni az ügynökség állításait.

Az NSA megfigyelési és adatgyűjtési módszereire júniusban derült fény, amikor az ügynökség egykori munkatársa, Edward Snowden dokumentumokat szivárogtatott ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.