Közösen koszorúzott a német és az izraeli elnök

Közösen koszorúzta meg kedden Berlinben az izraeli és a német államfő azt az emlékhelyet, amelyet a náci haláltáborokba deportált berlini zsidók emlékére hoztak létre.

A két ország közötti megbékélés jeleként Simon Peresz és Horst Köhler együtt kereste fel a grunewaldi pályaudvar 17. vágánya melletti emlékhelyet. 1941-től a háború végéig Berlinből mintegy 50 ezer zsidót deportáltak. Egyedül az auschwitzi halálgyárba a pályaudvar 17. vágányáról 35 szerelvény indult összesen 17 ezer zsidóval. A deportáltak közül több ezret tett ki a gyermekek száma.

A 86 éves, Nobel-békedíjas Peresz a közel-keleti helyzetről és Iránról tárgyalt vendéglátójával, Köhler elnökkel és Merkel kancellárral is. A tárgyalásokat követő sajtóértekezleten a német kancellár elismerte, hogy a nemzetközi közösség Iránnal kapcsolatos politikája mindeddig nem sok eredményt hozott, és Teherán nem hagyott fel nukleáris törekvéseivel. Irán számára mind kevesebb az idő - fogalmazott Merkel, aki egyetértett Peresszel abban, hogy fokozni kell a nemzetközi nyomást Teheránra, hogy teljesítse nemzetközi kötelezettségeit. Merkel úgy vélte, hogy az esetleges szankciók szempontjából február döntő hónap lesz. Hozzáétette ugyanakkor: a szankciók csakis akkor érik el hatásukat, ha azokat minél szélesebb körben léptetik életbe.

A kancellár ennek ellenére a diplomáciai megoldást részesítette előnyben, hangoztatva Oroszország és Kína bevonásának szükségességét is. Kiállt Izrael biztonságának védelme mellett, teljes mértékben elfogadhatatlannak nevezve, hogy Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök vitatja Izrael létezési jogát.
A Közel-Keletről szólva az izraeli államfő megerősítette országa tárgyalási készségét a palesztinokkal, ugyanakkor sürgette minden fajta erőszak, illetve az Izrael elleni támadások beszüntetését. A német kancellár támogatásáról biztosította az izraeli álláspontot, a kétállami megoldás, illetve a tárgyalások mellett foglalt állást, ugyanakkor a megszállt területeken való zsidó telepek létesítésének leállítására szólította fel Izraelt.

Peresz szerdán részt vesz és beszédet mond a német parlament alsóháza, a Bundestag ülésén, amelyen a holokauszt emléknapja alkalmából a nemzetiszocializmus áldozatairól emlékeznek meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.