Közösen kampányol az MKP és a Híd a népszámlálás előtt

Közösen fog kampányolni a szlovákiai népszámlálás előtt a Magyar Koalíció Pártja (MKP) és a Híd - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap hétfőn.

Az újság szerint az összefogás kezdeményezője a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala (SZMK), amelynek pénteki gyűlésén a két, Dél-Szlovákiában legnagyobb befolyással bíró magyar politikai párt és a szlovákiai magyar civil szervezetek is kinyilvánították együttműködési szándékukat annak érdekében, hogy a népszámláláson minél több magyar vállalja nemzetiségét.

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala, továbbá a pártok aktivistái megyei és járási struktúrákat állítanak fel, hogy minden településre, minden háztartásba eljutva felvilágosítsák az embereket arról, milyen nagy jelentőséggel bír a szlovákiai magyarság szempontjából a népszámlálás eredménye - mondta a lap kérdésére Tóth Károly, az SZMK szóvivője.

"Ezek az adatok tíz évre előre meghatároznak mindent, például a kisebbségeknek járó állami támogatások keretét" – figyelmeztet Tóth. Kiemelte: hatalmas jelentőséggel bír, hogy az összes, országos hálózattal rendelkező szervezet - így a Pedagógusszövetség, a Szülői Szövetség, a Diákhálózat, a Cserkészszövetség és a Csemadok - mellett az MKP és a Híd is részt vállal a munkában.

"Az a fontos, hogy közösen fogjuk csinálni, ez ugyanis nem pártügy" – véli Bárdos Gyula (MKP). Mint mondta, pártja nem kíván külön kampányt folytatni. "Fontos, hogy minden társadalmi réteget megszólítsunk" – tette hozzá a politikus.

A hét folyamán az előkészítő bizottság meghatározza a kampány ütemtervét. Vörös Péter, a Híd képviselője szerint már februárban elindulhat az akció. "Jó lenne minél hamarabb elkezdeni, a járási és a helyi koordinátorokra is nagy feladat hárul majd. Az ő dolguk lesz elérni, a terepen mindent megtegyünk azért, hogy mindenki vállalja magyarságát" – nyilatkozta Vörös Péter.

A szlovákiai népszámlálásra 2011. május 21-én kerül sor, és különlegessége abban rejlik, hogy az Európai Unió minden országában egyszerre hajtják végre, megközelítőleg azonos adatfelvételi feltételek mellett.

Szlovákiában a legutóbbi, 2001-es népszámláláskor 520 528 volt a magyarok száma, ami az összlakosság 9,68 százaléka.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.