Közösen riasztanák el Nagy-Britanniától a bevándorlókat

A válság kirobbanása óta Theresa May személyében első ízben kereste fel a brit kormány egyik tagja Calais-t. A belügyminiszter asszony francia partnerével, Bernard Cazeneuve-vel írt alá átfogó megállapodást a biztonsági intézkedések erősítéséről a Csalagút kontinentális végén.
Ahogy erre tárgyalásait követően Theresa May is utalt, attól kell tartani, hogy azok, akiknek a La Manche-csatornán való átkelését a közös biztonsági erők Calais-nál megakadályozzák, a kikötőknél – például Hoek van Hollandnál, Zeebruggénél vagy Oostendénél – próbálkoznak majd, kiterjesztve a problémát. A The Times napilap szerint az egyre kifinomultabb módszereket alkalmazó emberkereskedelem és -csempészet áll majd a Hollandiával és Belgiummal sorra kerülő megbeszélések központjában.

A brit kormány láthatólag megfogadta a konzervatív Migration Watch agytröszt augusztus közepén nyilvánosságra hozott jelentésének tanácsait. Az intézet elnöke, Lord Green of Deddington meglátása szerint sok menekült úgy gondolja, „ha már átkelt a Csatornán, tud majd illegális munkát találni, képes lesz pénzt hazaküldeni, és kevéssé kell tartania a kitoloncolástól”. Meg kell változtatni azt a meggyőződést, hogy Nagy-Britannia „puha célpont”. A bevándorlásellenes szervezet szerint őrizetbe kell venni és lehetőleg kiutasítani mindazokat, akik illegálisan léptek be az országba. A most Calais-ban aláírt egyezmény alapján a határőrök felkeresik Calais szélén a mintegy ötezer menekült ideiglenes otthonául szolgáló „Dzsungelt”, ahol meg kívánják értetni a tábor lakóival, hogy Nagy-Britannia nem tejjel-mézzel folyó Kánaán, az utcák ott sincsenek arannyal kikövezve.

Németországgal és Svédországgal ellentétben Nagy-Britanniában változatlanul alacsony, mintegy tízezres nagyságrendű a Szíriából, Irakból, Eritreából és más háborús gócpontokról frissen érkezett menekültek száma. Calais-nál általában afrikai migránsok próbálnak átjutni Angliába.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.