Közös palesztin biztonsági erő felügyeli Gázát?

Elvi megállapodásra jutott a két palesztin frakció, a Fatah és a Hamász egy közös biztonsági erő létrehozásáról a Gázai övezetben - közölte a Fatah egyik magas rangú képviselője. A Hamász cáfol, Ciszjordánia nélkül elfogadhatatlannak tartva bármilyen biztonsági megállapodást.

A Mena arab hírügynökség idézte Nabíl Saat Fatah-vezetőt, aki szerint a két palesztin frakció egyiptomi megbékélési tárgyalásain vasárnap elvi megállapodást született arról, hogy a 2010 januárjában tartandó parlamenti választásokig közös biztonsági erő fog tevékenykedni a Hamász uralma alatt álló Gázai övezetben.

A Fatah tárgyalóküldöttségének tagja szerint a biztonsági erő összetételét és hatáskörét még nem határozták meg. A Hamász részéről egyelőre nem erősítették meg az elvi megállapodás létrejöttét.

A Hamász egy magas rangú illetékese hétfőn cáfolta a megállapodás létrejöttét, hangoztatva, hogy csak akkor fogadnának el ilyen rendezést, ha az magában foglalná Ciszjordániát is. – Ez így teljességgel elfogadhatatlan – jelentette ki Szaláh al-Bardavíl az iszlamista szervezet információs honlapján. – A biztonsági dosszié helyes kezelési módja a gázai övezeti és ciszjordániai biztonsági szolgálatok átszervezése szakmai és nemzeti alapon, távol mindennemű együttműködéstől a(z izraeli) megszállással.

A Gázai övezetet ellenőrző radikális Hamász lényegében azzal vádolja a Palesztin Hatóság ciszjordániai biztonsági erőit, hogy együttműködnek Izraellel ellenük. "Egy ilyen, csak a gázai biztonsági szolgálatokra vonatkozó egyezmény elfogadása azt jelentené, hogy elismerjük a ciszjordániai szolgálatok tevékenységét, szerepüket az ellenállással szemben, és átadnánk magunkat a biztonsági egyeztetésnek (Izraellel)” – tette hozzá Bardavíl, hangsúlyozva, hogy ez egyáltalán nincs napirenden.

 

 

Hamász-rendőr a szombaton újra megnyitott rafahi átkelőnél Egyiptom és a Gázai övezet határán
Hamász-rendőr a szombaton újra megnyitott rafahi átkelőnél Egyiptom és a Gázai övezet határán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.