Közös nagykövetségeket nyithatnak a V4-országok

A "Visegrádi Csoport Nagykövetsége" felirat jelenhet meg többek között közép-ázsiai, fekete-afrikai és latin-amerikai diplomáciai képviseletek épületein, és a FÁK országaiban is. Skandinávia is így csinálja.

Közös nagykövetségek működtetését tervezik több országban a visegrádi négyek (V4) - jelentette pénteken a Gazeta Wyborcza című lengyel lap.

Úttörői leszünk a közös uniós diplomáciának, a visegrádi csoport hangja pedig erősebbé válik az EU-ban. Beszélhetünk a közép-európai védjegy bevezetéséről is - mondták a lengyel külügyminisztériumban a lapnak. A közös diplomácia konkrétumairól a tervek szerint a V4 legközelebbi, szeptember 11-12-i sopoti csúcstalálkozóján is tárgyal majd Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország államfője. "Lengyelország teljes mértékben támogatja ezt az elképzelést" - mondta Piotr Paszkowski lengyel külügyi szóvivő.

A visegrádi csoport a skandináv országok példáját követi, amelyek közös nagykövetségeket hoztak létre, és nemcsak távoli országokban. Svédország, Norvégia, Finnország, Dánia és Izland diplomatái például egy képviseleten dolgoznak Berlinben - utalt rá a lengyel szóvivő.

A közös visegrádi nagykövetségek gondolata nem új keletű, felmerült már, hogy magyar diplomaták dolgozhatnának a minszki lengyel nagykövetségen. Ez azonban megrekedt az elképzelés szintjén, mert az országok nem akartak lemondani a függetlenség jelképeiről.

Mint Balázs Péter magyar külügyminiszter a lapnak nyilatkozva elmondta, a jelenlegi válság felmelegítette az ötletet. "Idén be kellett zárnunk négy nagykövetséget és nyolc konzulátust. Ugyanígy jártak el lengyel, cseh és szlovák kollégáim. A világ néhány fontos sarkában elveszítjük képviseletünket. Ha nem adunk ki vízumot, nincsenek kapcsolatok, a térképen fekete foltok jelennek meg" - mondta a külügyminiszter.

A közös nagykövetségek ezt a problémát megoldhatják - fűzi hozzá a lap. Balázs Péter szerint a közös képviselet úgy működhetne, hogy a négy ország közösen bérelné az épületet, amelyet négy részre osztanának. Közös lenne a recepció és a vízumkérelmek átvételére szolgáló ablak.

Peter Stano szlovák külügyi szóvivő elmondta, Pozsony azt szeretné, ha az elképzelés mielőbb testet öltene. "Meg kell állapodni a nagykövetségek és konzulátusok bezárásának módjában. Nem engedhetjük meg, hogy például Laoszból vagy Új-Zélandból mind a négyen kivonuljunk. Az egyik országnak meg kell őriznie ott képviseletét" - magyarázta.

Jiri Benes cseh külügyi szóvivő szerint Prágában már készül azoknak az országoknak a listája, amelyeket a cseh diplomácia a többi visegrádi országgal közösen működtetne. Magyarország Közép-Ázsiában csak két nagykövetséget tart fenn, Afrika déli részén és Latin-Amerikában néhányat. Ezek nagy földrészek, ahol jelen kell lenni - mondta Balázs Péter. A visegrádi csoport segíthetne ebben. Lengyel diplomaták szerint a 2011-es magyar és az azt követő lengyel EU-elnökség idején már működnének az első visegrádi nagykövetségek és konzulátusok.

Arra a kérdésre, hogy a jelenlegi éles magyar-szlovák viták fényében a két ország képes lesz-e az együttműködésre, a szlovák külügyi szóvivő határozott meggyőződését fejezte ki, hogy a vitát gyorsan sikerül rendezni. Ezt Balázs Péter is megerősítette - írta a lengyel lap.

Robert Fico szlovák, Jan Fischer cseh, Donald Tusk lengyel és Bajnai Gordon magyar kormányfő. Valami közös
Prime ministers (from L) Robert Fico of Slovakia, Jan Fischer of the Czech Republic, Donald Tusk of Poland and Gordon Bajnai of Hungary pose for a photo in a salt mine 135m underground during a meeting of heads of governments of Visegrad group states in Wieliczka, some 360 km (225 miles) south of Warsaw, June 3, 2009. REUTERS/Vasily Fedosenko (POLAND POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.