Közös kereskedelmi kamarája lesz az USA-nak és Iránnak

A közelmúltban egyezségre lépett Egyesült Államok és Irán közös kereskedelmi kamarát hoz létre egy hónapon belül, és a két ország közötti közvetlen járatok indítása is a ma bejelentett tervek között szerepel.

„Az iráni-amerikai kereskedelmi kamara kevesebb mint egy hónap múlva megkezdi működését” – nyilatkozta az Iran Daily angol nyelvű iráni hetilapnak Abolfazi Hejazi, az iráni kereskedelmi, ipari, bányászati és mezőgazdasági kamara egyik tagja. Hejazi hozzátette, hogy az Egyesült Államokban már bejegyzett projekt lehetővé teszi majd, hogy javuljon a két ország közötti viszony.

A Reuters hírügynökség szerint a közös kereskedelmi kamarán kívül arról is döntés született, hogy közvetlen járatok induljanak Amerikába. A repülő az Irántól dél-nyugatra fekvő Kish szigete és New York között közlekedne. A választás azért esett erre a régióra, mert szabadkereskedelmi övezetnek minősül, és ezért az amerikai állampolgárságú iráni utasoknak nem lesz szükségük vízumra, hogy belépjenek a területre.

Mint ahogy azt Hajazi elmondta, a közvetlen járatnak köszönhetően hazai termékeket exportálhatnak majd az Egyesült Államokba, míg onnan nyersanyagot és high-tech termékeket tudnak majd importálni.

A két ország hónapokig tárgyalt Irán nukleáris programját illetően, míg végül vasárnap történelmi döntés született.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.