Közös ellenőrzés az új határállomásokon

Tegnap megnyitották a Jarinje-i és Medare-i határállomást Koszovó és Szerbia határán. A munkálatok hosszabb ideje tartottak, az év végéig összesen hat határátkelőhelyet kell megnyitni.

Ezeken a koszovói, a szerb hatóságok, valamint az EU Eulex missziójának képviselői közösen végzik az ellenőrzést.

A határátkelőhelyek megnyitását az EU erőteljesen szorgalmazta, a szerbek vonakodva, de engedtek. A Jarinje-i határnyitást nehezítette, hogy az átkelőhely környékén élő koszovói szerbek hevesen elleneznek minden olyan lépést, amely közelebb visz a nagyrészt albánok lakta Koszovó Szerbia általi elismeréséhez.

Szerbia kénytelen volt engedni, mert ez is feltétele volt az EU-csatlakozási tárgyalások megkezdésének, a tagjelölti státusz elnyerésének. Ugyanakkor a szerb hatalom továbbra is váltig állítja, nem hajlandó hivatalosan is tudomásul venni, amit 90 ENSZ-tagállam már megtett, hogy Koszovó független köztársasággá alakult.

A két állam egyelőre annyiban állapodott meg, hogy kölcsönösen elismeri a gépkocsik rendszámtábláit, az egyetemi és középiskolai diplomákat, valamint a kataszteri bejegyzéseket, s Szerbia elviseli Koszovó jelenlétét a regionális fórumokon. Összekötő hivatalokat is létesítenek. Koszovó ENSZ-tagságát az Szerbiával szolidáris oroszok vétója akadályozza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.