Közös atomban gondolkodik London és Párizs

A polgári felhasználású atomenergia területén a korábbinál szorosabb együttműködésről állapodott meg Franciaország és Nagy-Britannia. A szigetország 2025-ig újabb atomerőművek építését tervezi, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.

Atomenergetikai együttműködésről szóló megállapodást írt alá Nicholas Sarkozy francia elnök és David Cameron brit kormányfő. Eszerint a felek a jövőben a korábbinál szorosabban működnének együtt a polgári célú nukleáris erőművek fejlesztése, biztonságának megteremtése, az okatatás és a kutatás területén. Reményeik szerint az atomenergia – amelyről Németország a következő évtizedben végleg le kíván mondani – hozzájárulhat az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez, és munkahelyeket is teremt. A turbinák gyártásában érdekelt Rolls Royce egy négyszázmillió fontos (mintegy 140 milliárd forintos) megbízás elnyerésében bízik. – A polgári atomenergiában erős két nemzet tapasztalatcseréje, ipari együttműködése erősíti a nukleáris biztonságot, és munkahelyeket teremt – idézte Cameront a BBC. A brit kormány arra számít, hogy a kooperáció 1500 munkahelyet is teremt Nagy-Britanniában.

A megállapodás fontos jelzés a fukusimai atombaleset óta, amelynek nyomán több helyen megerősödtek az atomenergiát elutasító nézetek. Németországban is, de Svájcban is nőtt a zöldek politikai ereje.

Az energiafogyasztásának 40 százalékát nukleáris forrásokból biztosító Franciaország azonban egyértelművé tette, hogy nem kíván lemondani az atomenergiáról, ahogyan Oroszország, az Egyesült Államok, Kína és India sem.

Párizs és London együtt fog működni a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ), hogy kialakítsák azt a rendszert, amely segítségével hatékonyan fel lehet lépni nukleáris veszély esetén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.