„Közös nevezőt kell találni a Híddal!”

A közügyek iránt közömbös, kishitű felvidéki magyarságot akarja felrázni a Magyar Közösség Pártjának új elnöke, a verséneklőként is népszerű Menyhárt József.

Menyhárt Józsefet választották meg a Magyar Közösség Pártja (MKP) elnökének a hétvégi tisztújító közgyűlésén. Lapunknak nyilatkozva a kishitű, a közügyek iránt közömbös szlovákiai magyarok felrázását, a felvidéki magyar–magyar párbeszéd elindítását nevezte legfontosabb céljának.

Menyhárt József. Kinyújtott kéz a Híd-Most párt felé
Fotó: Somogyi Tibor

– Száznyolcvan támogató szavazattal választották pártelnökké. Mit szól a tizenhat „nem” szavazathoz?

– Ez a demokrácia megnyilvánulása. Erős mandátumot szereztem, amely szükséges ahhoz, hogy a megújult és megfiatalodott pártvezetés elérje a céljait.

– Melyek ezek?

– Intő jel, hogy a Magyar Közösség Pártja idén sem jutott be a pozsonyi parlamentbe. A választásokon országos viszonylatban a legalacsonyabb részvételi arány azon régiókban volt, ahol a legtöbb felvidéki magyar él. ­Elsősorban őket kell felrázni! Elhitetni velük, hogy értük, szülőföldünk szellemi és anyagi gyarapodásáért tevékenykedünk. Csak így fékezhetjük meg nemzetrészünk vészes fogyását, a fiatalok kivándorlását. Tíz év alatt több mint 60 ezerrel csökkent a felvidéki magyarság lélekszáma, két évtized alatt több mint 110 ezerrel. Cselekednünk kell.

– A már közhelyszerű fogadkozásokból miként lesznek tettek?

– Például a száznál is több szlovákiai magyar civil szervezet bekapcsolásával. Nem szükséges párttaggá válni, sokkal fontosabb, ha az aktív közösségek tagjai azonosulnak az MKP elképzeléseivel. Szeretnénk együttműködni a kettős identitású, magyar ajkú romákkal, más szlovákiai kisebbségiekkel is.

– Közben újra fellángol a vita: vajon etnikai vagy regionális pártként határozza meg önmagát az MKP? Mi a véleménye erről?

– A kettő nem zárja ki egymást. Folytatjuk az etnikai alapú politizálást, hiszen a felvidéki magyarság érdekképviselete a legfontosabb. Törekvéseinkben kiemelt hely jut a dél-szlovákiai régiók gazdasági felzárkóztatásának, súlyos szociális gondjai fokozatos orvoslásának, a tényleges önkormányzatiságnak.

– Elássák a csatabárdot a Bugár Béla vezette Híd párttal?

– Elkerülhetetlen az együttműködés. Legfőbb ideje véget vetni a viszálykodásnak. A Híd-Most sem szerepelt fényesen a választásokon. Ha nem találjuk meg a közös nevezőt, parlamenti képviselet nélkül maradhat a felvidéki magyarság.

– Eddig egyetemi oktatóként tevékenykedett, népszerűvé a ­Kicsi Hang verséneklő csoporttal vált. Otthagyja a katedrát, illetve a színpadot?

– A pártelnökség mindent felülír, de részmunkaidőben pedagógiai munkámat is folytatnám. Sokat jelent számomra a szókimondó hallgatók véleménye közügyeinkről. Énekelni, gitározni ezután is szeretnék. Családi körben, de olykor a színpadon is.

Menyhárt József

1976-ban született, gyerekkora óta a csallóközi Nyékvárkonyon él. A szlová­kiai magyar közélet egyik színes egyéniségét szinte mindenki Dodinak becézi. A pozsonyi Komensky Egyetemen szerzett ­tanári oklevelet, az ELTE-n doktori fokozatot. A nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának oktatója a dunaszerdahelyi Kicsi Hang verséneklő csoport alapító tagja. A márciusi szlovákiai parlamenti választásokon – Berényi József és Bárdos Gyula mögött – az MKP harmadik legnépszerűbb politikusává lépett elő. Nős, két leánya van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.