Közös képviseleteket nyithat Szerbia és Montenegró

Közös diplomáciai képviseletek felállításának lehetőségéről tárgyalt a szerb és a montenegrói külügyminiszter kedden Belgrádban.
Ivica Dacsics és Igor Luksic megállapodott abban, hogy egyelőre csak az egymás országában helyet kapó külképviseletek elhelyezését segítik elő a megfelelő helyiségek biztosításával, nem zárkóztak viszont el attól a lehetőségtől sem, hogy a jövőben Ázsiában, Afrikában és Dél-Amerikában lehetnek közös külképviseleteik, amelyeket az úgynevezett északi modell alapján állítanak fel.

Az északi vagy skandináv külképviseleti modell azt jelenti, hogy az adott országok nagykövetségei, illetve konzulátusai ugyanabban az épületben kapnak helyet. Az elnevezés a skandináv országok hasonló gyakorlatából ered. Ez a diplomáciai kapcsolatok gyors kialakítását, a harmadik piacon való közös fellépést, valamint a költségcsökkentést is elősegíti. A közös külképviselet csupán az épület, illetve a helyiségek megosztásában jelenik majd meg, a két ország diplomáciája továbbra is egymástól független marad. Montenegró 2013-ban már megállapodott Macedóniával is a közös külképviseletekről, ehhez csatlakozhatna Szerbia is.

Montenegró 2006-ban vált ki az akkori Szerbia és Montenegró nevű államközösségből. A két ország 2007-ben kötött megállapodást úgynevezett megosztott diplomáciai képviseletekről több mint 40 olyan országban, ahol Montenegrónak nincs önálló képviselete. Elhangzott, hogy a két ország kapcsolata sokkal jobb, mint a korábbi években, ennek pedig a közös érdekekben is meg kell jelennie, például az európai integráció vagy a gazdaság területén.

A kettős állampolgárság megadásáról azonban még folynak a tárgyalások, a két országnak ugyanis eltérő álláspontja van a témában. A tárcavezetők kiemelték, hogy ebben a témában nincs lehetőség kompromisszumos megoldásra. Szerbia továbbra is támogatja a szerb-montenegrói kettős állampolgárságot, a hatályos montenegrói törvények azonban nem teszik ezt lehetővé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.