Közös bizottság vizsgálja az áldozatok sorsát

Közös bizottságot állít fel a bogotái kormány a FARC-kal annak a 220 ezer ember sorsának a kivizsgálására, aki a kolumbiai gerillák harcának vált az áldozatává az elmúlt ötven év alatt – jelentették be Havannában. A kubai főváros a kormány és a FARC közötti béketárgyalások helyszíne, a bizottság megalakítása pedig a szakértők szerint nagy lépést jelent ezeknek a tárgyalásoknak a sikere felé, egyszerűen azért, mert a FARC most először ismeri el, hogy a konfliktusnak vannak olyan áldozatai, akiknek a haláláért őt terhelheti a felelősség. A gerillák és a kormány eddig egymást vádolták a halottak és amiatt a hárommillió ember miatt, akiket a konfliktus földönfutóvá tett. „Különleges nap ez. Az áldozatok napja. A havannai folyamat többé már nem egy zárt ajtók mögötti tárgyalás összetűzésekről. Minden nap új lépést teszünk az emberi jogok Mount Everestje felé, ami nem más, mint a béke” – ünnepelt Humberto de la Calle kormányzati tárgyaló delegáció vezetője. Az áldozatok hozzátartozóinak a képviselői most el is utazhatnak Havannába, ahol a bizottság meghallgatja őket.

A bizottság felállítása a negyedik pont abban a hatpontos béketervben, amelyről Bogotá szeretne megállapodni a gerillákkal. A földreformról, a politikai integrációról és a FARC-ot kábítószer-kereskedelem felszámolásáról már sikerült, az ötödik és a hatodik pont a gerillák fegyverletétele és a béketerv végrehajtása.

 Havannában a Juan Manuel Santos elnök vezette kormány 2012 novembere óta tárgyal a FARC-kal a békéről, ezeknek a tárgyalásoknak azonban vége, ha a kolumbiai elnökválasztás második fordulójában az ellenzéki kihívó, Óscar Iván Zuluaga győz Santos ellen. Kolumbiában május 25-én tartották az első választási fordulót, amelyet 29,25 százalékkal Zuluaga nyert meg. Santos a voksok 25,58 százalékát kapta. Zuluaga ellenzi a havannai tárgyalásokat, nem hisz a FARC békekötési szándékában, és annak a híve, hogy a gerillákat fegyverrel kell megtörni, de ahogy az első fordulóra, a FARC most a másodikra június 9. és 30. közötti három hétre is tűzszünetet hirdetett. Erről a gerillák egy Zuluagának címzett nyílt levélben tettek bejelentést, amely az elnökjelöltet háborús uszítással vádolja. A levél aláírója, a szervezetet vezető Timoleón Jiménez – mozgalmi nevén Timochenko – közli, hogy a FARC Zuluagán keresztül akarja üzenni az egész országnak azt, hogy tűzszünetet hirdet az elnökválasztás második fordulója alkalmából.

A megméretés második fordulóját június 15-én tartják. Közvélemény-kutatások szerint a két jelölt között kiélezett verseny várható. Az elmúlt években meggyengült gerillák – írja szakértőkre hivatkozva a Reuters – nagyon nem szeretnék, hogy Zuluaga kerüljön hatalomra, mert ő teljesíthetetlen feltételeket támasztana a béketárgyalásokon, és ez akár új fegyveres konfliktushoz is vezethet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.