Közép-afrikai Köztársaság: a főváros közelében a lázadók

Az ENSZ és az Egyesült Államok evakuálta már a munkatársait.

A karácsonyi ünnepek alatt is folytatták előrenyomulásukat a közép-afrikai lázadók, és még egy várost elfoglaltak el az ország középső régiójában. A helyi vezetés nem adott hírt a Kaga Bandoro nevű település elestéről, ahol a harcok – a párizsi Le Monde-nak  nyilatkozó helybéliek információi szerint – csak rövid ideig tartottak.

Ez annál meglepőbb, mivel a helyszínen tartózkodtak a Francois Bozize elnök kérésére segítségül érkezett csádi katonák, akik azonban nem avatkoztak be a fegyveres konfliktusba. Hasonlóan távol maradnak a kormány és a lázadók csetepatéitól a franciák is, noha szerdán tüntetők kővel dobálták meg a fővárosban, Banguiban a francia nagykövetség épületét, és követelték az egykori gyarmattartótól: nyújtson katonai segítséget a lázadókkal szemben, amint ezt korábban már több ízben megtette. Legutóbb például 2006-ban, amikor a lázadó csapatok megközelítették a fővárost, de a franciák megakadályozták Bangui elfoglalását.

Az egykori francia gyarmat 1960-ban nyerte el függetlenségét, ám azóta szinte állandó a politikai bizonytalanság az ásványkincsekben (fa, arany, urán, gyémánt) rendkívül gazdag országban. Bozize 2003-ban, puccsal került hatalomra, majd 2011-ben – az ellenzék szerint csalással – választási győzelmet aratott. A központi vezetés és az ellenzék között 2007-ben békemegállapodás született, de a lázadók szerint a kormány nem teljesíti ígéreteit.

Az ellenzék két fő követelése, hogy a kormány fizesse ki a lázadó katonáknak a megígért pénzt, s engedje szabadon a politikai foglyokat. Az ország északi régióiban működő lázadó szervezetek nem régen szövetségre léptek, s az általuk létrehozott Seleka (Szövetség) koalíció fegyveresei elfoglaltak jó néhány várost, s ellenőrzésük alá vonták a Szudánba, Csádba és Kamerunba vezető fő közlekedési utakat.

Az általuk december első hetében megindított offenzívával egy időben ultimátumot intéztek Bozize elnökhöz, hogy amennyiben nem teljesíti követeléseiket, mindent megtesznek a hatalmon lévő rezsim megdöntéséért. Az államfő világossá tette, hogy hajlandó tárgyalni a lázadókkal, amennyiben azok visszavonulnak a december 10-e előtti frontvonalak mögé. Erre azonban kevés esély mutatkozik, valószínűbb a harcok kiújulása. Olyannyira, hogy szerdán mind az ENSZ, mind pedig az Egyesült Államok evakuálta munkatársait a Közép-afrikai Köztársaságból, mivel híre ment, hogy a lázadó csapatok a főváros közelében állomásoznak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.