Közép-Afrika: a lázadóvezér hatályon kívül helyezte az alkotmányt

A fővárost, Banguit elfoglaló lázadóvezér hatályon kívül helyezte az alkotmányt és feloszlatta a parlamentet a Közép-afrikai Köztársaságban.

Michel Djodotia, a Séléka szövetség vezetője bejelentette, hogy egyelőre egy átmeneti időszak következik, ami elvezeti az országot a „hiteles és átlátható” választásokig, és amely alatt „rendeletekkel kormányozza” majd a Közép-afrikai Köztársaságot. Kijelentette azt is, hogy támogatja a január 11-én, Francois Bozize elnök, az ellenzék és a Séléka által aláírt libreville-i békemegállapodást, amely garantálja, hogy három éven belül kiírják a választásokat.

„Szükségesnek tartom a 2004 novemberében létrehozott alkotmány hatályon kívül helyezését, a parlament és a kormány feloszlatását” – áll Djodotia közleményében, amelyet az áramkimaradás miatt nem tudtak leadni a médiában, ehelyett felvették, és szétosztották az újságírók között, írja a BBC. A januárban védelmi miniszternek kinevezett Djodotia Nicolas Tiangaye, a nemzeti egységkormány vezetőjének megbízatását meghosszabbította, és elmondta, hogy a békemegállapodást aláíró felek helyet kapnak majd az új kormányban.

Djodotia hatalomátvétele után az Afrikai Unió felfüggesztette az ország tagságát, és szankciókkal sújtotta a lázadóvezéreket. A Séléka szövetség körülbelül ötezer harcosa szállta meg a fővárost vasárnap. Bozize Kamerunba menekült, Djodotia pedig elnöknek kiáltotta ki magát.

Az ENSZ szerint az országból több tízezren menekültek a Kongói Demokratikus Köztársaságba és Kamerunba. Az egykori francia gyarmat 1960-ban vált függetlenné, azóta nem stabilizálódott az ország helyzete, és a világ egyik legfejletlenebb országának számít.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.