Megoldódik a világrekorder kormányválság?

A világrekord hosszúságú belga kormányválság megoldását jelentheti az a szombat hajnalra kiizzadt megállapodás, amely a holland nyelvű flamand és a francia ajkú vallon pártok között született az államreform intézményi kérdéseiben.

A 15 hónapja lezajlott választások óta csak ügyvivő kormánnyal működő  országban szeptember közepén beszéltek először áttörésről a belga politikai elemzők, amikor megállapodás született a két népközösséget addig mélyen megosztó választójogi kérdésben, azaz a brüsszeli és a Brüsszel környéki választókerület kettéválasztásának ügyében.

Ezt követte az a pénzügyi megállapodás, amelynek eredményeként évente mintegy 10,7 milliárd euró kerül át szövetségi felhasználásból tartományiba, s ezzel kétszeresére nő a tartományi pénzügyi keret. A mostani, legújabb megállapodás a tartományok jogkörének jelentős kiszélesítéséről szól, anélkül, hogy szétfeszítené a szövetségi kereteket. A kormányválság végső megoldásához már „csupán” a kormányprogramot és a jövő évi költségvetést kell összeállítani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.