Közeledik a polgárháború vége Sri Lankán

Lassan véget ér a több évtizedes háború Sri Lankán. A hadsereg ma elfoglalta a felkelők fő műveleti központját is. Ahogy a lázadókat sarokba szorítják, egyre kegyetlenebb a harc. A tamil vezér közben állítólag Malájziába menekült.

Srí Lanka-i kormányerők, folytatva a tamil felkelők állásainak felszámolását, elfoglalták a lázadók fő műveleti központját - közölte csütörtökön a hadsereg. Udaya Nanayakkara dandártábornok, katonai szóvivő elmondta, hogy erőik szerdán Mullaittivu körzetében ellenőrzésük alá vonták a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) fő parancsnoki központját. Az épületben, amelynek földalatti bunkere is volt, rengeteg térképre bukkantak, amelyeken be voltak jelölve a kormányhadsereg állásai a sziget északi és keleti részében, illetve azok a helyek, ahol a felkelők tartózkodtak.

A berendezéseket a lázadók eltávolították az épületből, s feltehetően egy másik helyen újabb központot rendeztek be.  A tamil szakadár fegyveresek 37 éve harcolnak azért, hogy önálló államot hozzanak létre a többségében buddhista szingalézek lakta Srí Lanka, az egykori Ceylon északi-északkeleti részén. A harcokban 1972 óta több mint 70 ezer ember halt meg.

Ahogy a vége felé közeledik a háború Sri Lankán a hadsereg és a Tamil Tigrisek nevű lázadó csoport között, úgy durvul a helyzet az egyre kisebb, még a felkelők által ellenőrzött területen belül.

Az ENSZ csütörtökön tiltakozott, amiért a Tamil Tigrisek nem engedték ki az egyre szűkülő területről a nemzetközi szervezet alkalmazottait. A terrorista csoport által ellenőrzött terület más csak 400 négyzetkilométer – körülbelül egy Budapest méretű rész a sziget északkeleti részén. A területen rekedt nagyjából 230 ezer ember.

Az ENSZ január 16-án konvojt küldött a területre, hogy megfigyelje a történéseket. Jelentésük szerint a Tigrisek civileket használnak emberi pajzsként az egyre erőteljesebben előre nyomuló sri lankai hadsereg ellen.

Közben a tamil lázadók vezetője állítólag elhagyta az országot, és Thaiföldön vagy Malájziában bujkál – jelentette a Reuters. A maláj rendőrség megerősítette az ellenőrzést a repülőtereken és kikötőkben.

A Tigrisek vezére, Vellupillai Prabhakaran körözött terrorista az Európai Unióban, Amerikában, Indiában és Ausztráliában.

Malájzia saját hírszerző szolgálatát is bevetette, hogy felkutassák Prabhkarant, ha valóban az országban lenne.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.