Betemetnék az árkokat a Híd és az MKP között

Hétfőn tárgyalóasztalhoz ülnek a Most-Híd és a Magyar Közösség Pártjának képviselői.

Az eszmecserét Bugár Béla kezdeményezte, mi pedig elfogadtuk – közölte Szigeti László, az MKP ügyvezető elnöke. Szigeti a pozsonyi Új Szónak nyilatkozva kifejtette, hogy szeretnék megtudni, miként értékeli a Most-Híd az országban kialakult belpolitikai helyzetet, mi a véleménye arról, hogy a pozsonyi parlamentbe bejutott szélsőséges, illetve bizonytalan értékrendű pártok révén a képviselőházban és a közéletben is megerősödhetnek az idegengyűlölő, nacionalista, többek között magyarellenes jelenségek.

„Tudni szeretnénk azt is, hogy a Bugár Béláék kormányban vagy ellenzéki pártként miként óhajtják képviselni a felvidéki magyarság jövőjét döntően befolyásoló elvárásait. Elsősorban a kisiskolák megőrzésére, a kisebbségi kultúrák finanszírozására és főleg az önkormányzatiság elveinek gyakorlati valóra váltására gondolok” – nyilatkozta a politikus.

Lapunk megkeresésére Bugár Béla közölte, hogy meghívó levelével a pártelnökség tavalyi határozatát teljesítette. „Jóval a választási kampány előtt döntöttünk úgy, hogy a márciusi parlamenti választásokat követően újra megvizsgáljuk, létrejöttek-e a kellő politikai és emberi feltételek a tényleges együttműködéshez, megszüntethetők-e a Híd elleni támadások, amelyek egyébként az elmúlt hetekben sem csitultak” – közölte a pártelnök.

Kollégája, Solymos László hozzátette: „Szerintem a két párt közötti mély árkokat kell mielőbb betemetni, még a helyi és regionális szinten megnyilvánuló, még a polgárok közötti kapcsolatokat is mételyező ellenszenvet fokozatosan felszámolni. Ezt szeretnénk hétfőn elkezdeni” – tájékoztatott a Híd párt alelnöke.

Ellenzi viszont az azonnali tárgyalásokat Csáky Pál, aki a felvidék.ma portálon így vélekedett: „Lehet, hogy bizonyos idő múlva eljön majd az ideje annak is, hogy leüljünk tárgyalni. De ez az idő most nincs itt, sok ember elmúlt hónapokbeli munkáját értéktelenítenénk el azzal, ha magunk kezdenénk egy új időszakot úgy, hogy eltöröljük a lelkekben az utolsó erkölcsi gátakat is. Előfordulhat ugyanis, hogy a következő hetekben a Most-Híd szerződést ír alá a Szlovák Nemzeti Párttal való valamilyen együttműködésről. Elemi érdekük lesz akkor, hogy legitimáltassák azt a lépést az MKP-val: jöhetnek ekkor is együttműködési javaslattal. Akkor sem kell majd kapkodni: most nem látszik, mi lesz a Most-Hídból pár hónap múlva, ezt okosabb lenne megvárni” – ajánlotta az MKP volt elnöke, aki jelenleg a párt europarlamenti képviselője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.