Közel százan haltak meg Manuel miatt

A Mexikót napok óta sújtó ítéletidő csütörtök esti mérlege hivatalosan 97 halott, a hatóságok attól tartanak, hogy az áldozatok száma tovább nő.

A polgári védelem közleménye szerint a Manuel hurrikán csütörtökön az ország északnyugati részén pusztított. A nap folyamán némileg vesztett erejéből, és az északkeleti országrész felé haladt. Útját viharos esőzések, újabb áradások, földcsuszamlások, kidőlt fák, leszakadt áramvezetékek kísérték. Eddig mintegy 100 ezer ház omlott össze vagy szenvedett súlyos károkat.

Acapulco utcáin szörfdeszkával közlekednek
A man uses a surfboard to cross a flooded street in Acapulco September 18, 2013. Looting broke out in the flooded Mexican beach resort of Acapulco on Wednesday as the government struggled to reach tens of thousands of people cut off by flooding that had claimed at least 80 lives. REUTERS/Jacobo Garcia (MEXICO - Tags: DISASTER ENVIRONMENT TPX IMAGES OF THE DAY) - RTX13QQB

A 600 lakosú La Pintada nevű falut egy földcsuszamlás gyakorlatilag elnyelte, egyelőre 15 holttestet fedeztek fel, hetven helyi lakost nem találnak. A mentés közben a terület felett eltűnt egy helikopter is három emberrel. Nem tudni, mi lett velük, a hatóságok abban reménykednek, hogy kényszerleszállást kellett végrehajtaniuk, de a rossz időjárás miatt nem tudtak jelezni hollétükről.

A hatóságok szerint az ítéletidő immár csaknem az egész országot sújtja. Az időjárási katasztrófa miatt Enrique Pena Nieto elnök lemondta jövő heti New York-i, az ENSZ-közgyűlésének ülésszakára tervezett látogatását.

A Vöröskereszt Mexikóvárosban gyűjtést indított a rászorultak megsegítésére. A főváros lakosságát felszólították arra, hogy különféle adományokkal, élelmiszerekkel, továbbá higiéniai eszközökkel segítsék a katasztrófa által sújtott térségek lakóit.

A hét első felében Acapulcót sújtotta leginkább az ítéletidő, közel negyvenezer turista ragadt az üdülővárosban, közülük tízezer embert a BBC információi szerint katonai helikopterekkel menekítették ki. Acapulco külvárosainak lakói azonban arra panaszkodnak, hogy a hatóságok magukra hagyták őket.

A Manuel a hétvégén csapott le a közép-amerikai ország csendes-óceáni partvidékére, vele közel egy időben söpört végig a keleti oldalon az Ingrid hurrikán. A hatóságok szerint Mexikóban 1958 óta nem volt példa ehhez hasonló kettős pusztításra. A viharos időjárás közel egymillió embert érint az országban, és mintegy ötvenezer embert kellett evakuálni az otthonából.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.