Közel a megegyezés Iránnal?

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője bejelentette, hamarosan megegyeznek Iránnal, így az ellenőrök bejuthatnak majd a nukleáris kísérletek helyszínére. A diplomaták szerint azonban ez nem elég, a ma kezdődő bagdadi tárgyalásoknak az urándúsítási program leállításáról kell szólnia.

Kedden Amano Jukija, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője Teheránban tárgyalt, és úgy tűnik, hamarosan megegyeznek Iránnal. A NAÜ azt akarja elérni, hogy megfigyelőinek sokkal nagyobb hozzáférésük legyen a nukleáris kísérletek helyszínéhez, többek között a parcsini katonai komplexumhoz.

Jukija szerint ugyan vannak még nézeteltéréseik, Saeed Jalili, Irán főtárgyalója szerint ez nem veszélyezteti a megegyezést. A NAÜ elnöke elmondta, a teheráni tárgyalások nagy előrelépést jelentettek, és mindkét fél sokkal jobban megértette a másik álláspontját. Ugyan nem tudni pontosan, mit takarnak a nézeteltérések, állítólag azzal kapcsolatban nem jutottak dűlőre, hogyan kivitelezzék az ellenőrök munkáját. Irán ugyanis irányítani akarja az egész folyamatot, az ENSZ azonban ezt nem hajlandó megengedni.

Matan Vilnai izraeli belbiztonsági miniszter óva intett attól, hogy a nyugati hatalmak elbízzák magukat. Szerinte Irán az elmúlt évek alatt bebizonyította, hogy nem éppen erőssége az igazmondás, éppen ezért az esetleges légicsapás terve sem került le az asztalról. Ezt Ehud Barak védelmi miniszter is megerősítette. Szerinte Teherán csak a vitatott atomprogramja miatt rá nehezedő nyomást akarja kijátszani ezzel: Irán már négy éve húzza az időt: nem akarják beengedni a NAÜ ellenőreit a parcsini bázisra, valamint megakadályozzák azt is, hogy beszéljenek a vezető tudósokkal, és hogy hozzáférjenek a dokumentumokhoz.

A Fehér Ház szóvivője, Jay Carney elmondta, nem elégszenek meg az ígértekkel, tetteket is várnak Irántól. Hozzátette, továbbra is nyomást gyakorolnak az országra, és folytatják a szankciók kiterjesztését. Hétfőn az amerikai szenátus az olajexportra vonatkozó újabb büntetőintézkedéseket fogadott el. Az iráni olaj vásárlására vonatkozó nemzetközi szankció egyébként júliusban lép teljesen életbe, Izrael pedig továbbra is katonai lépésekkel fenyegetőzik.

A NAÜ-tárgyalások után szerdán Bagdadban az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország és Kína, valamint Németország próbálja meggyőzni Iránt arról, vegyen vissza atomfejlesztési programjából. Az elemzők szerint a hatok legfőbb célja az lehet, hogy rávegyék az irániakat, állítsák le a 2010-ben elindított nagyszabású urándúsítási programot. A diplomaták szerint ugyan a NAÜ-vel készülő megállapodás fontos, de egyáltalán nem hatékony, a tárgyalás középpontjába az urándúsítást kell állítani.

Teherán azt állítja, nukleáris programja békés célú, elsősorban áramtermelésre és egészségügyi műszerekhez kell. A Nyugat viszont attól tart, Irán atomfegyvert fejleszt. Teherán szerint a húszszázalékos dúsítottságú uránra egészségügyi eszközök fejlesztése miatt van szükség. A szakértők szerint azonban ebből kiindulva már könnyen elő lehet állítani atomfegyvert is, amelyhez kilencvenszázalékos dúsítottságú urán kell.

Amano Jukija szerint hamarosan megegyeznek Iránnal
International Atomic Energy Agency (IAEA) Director General Yukiya Amano briefs the media after his trip to Tehran upon his arrival at the international airport in Vienna May 22, 2012. REUTERS/Leonhard Foeger (AUSTRIA - Tags: POLITICS ENERGY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.