Közel száz halottja van a nigériai mecsetrobbantásnak

A Boko Haram követhette el azt a robbantássorozatot Észak-Nigériában, amely közel száz ember életét követelte. Goodluck Jonathan azt ígérte, hogy az elkövetők megfizetnek tettükért.
Főként kisfiúk és férfiak az áldozatok
Főként kisfiúk és férfiak az áldozatok
Stringer / Reuters

A kanói központi mecsetet pénteken támadták meg ismeretlen tettesek. Egy szemtanú azt mesélte a BBC-nek, hogy épp megkezdődött volna az ima, amikor látta, hogy egy autós behajt az épületbe. Az emberek próbálták megfékezni a merénylőt, de ekkor felrobbantotta a bombákat. Túlélők szerint három robbanás rázta meg Kanót, egy pokolgép a mecsetben robbant, kettő pedig az épület körül.

A robbantás után fejvesztve menekültek az emberek a mecsetből, de fegyveresek egy csoportja lövöldözni kezdett. Az áldozatok száma folyamatosan nő, eddig 80-90 halottról, és több száz sérültről szólnak a hírek. A BBC helyszínen tartózkodó munkatársa azt mondta, soha életében nem tárult elé ennél szörnyűbb látvány. Az áldozatok főként férfiak és kisfiúk voltak, akik imádkozni érkeztek a mecsetbe.

Két merénylőt a helyszínen megöltek, de a hatóságok nagy erőkkel keresik a többi elkövetőt. Goodluck Jonathan nem sokkal az eset után nyilatkozott, és ígéretet tett arra, hogy a tettesek megfizetnek.

Valószínűleg a szunnita Boko Haram felelős a merényletért
Valószínűleg a szunnita Boko Haram felelős a merényletért
Stringer / Reuters

Egyelőre egy szervezet sem vállalta a felelősséget a merényletért, de minden jel arra mutat, hogy a Boko Haram csapott le ismét. A szélsőséges szunnita csoport napi szinten követ el merényleteket Nigéria északi részén. A nyugati oktatást bűnnek tekintő terroristák főként iskolákat és diákokat támadnak meg – ők állnak a több mint 200 diáklány áprilisi elrablása mögött –, de gyakran választanak más célpontokat is.

A kanói mecset azért is lehetett ideális célpont a szélsőségeseknek, mert egy olyan befolyásos muzulmán vezető tartott ott imát, aki a közelmúltban a Boko Haram elleni harcra szólította fel a rettegésben élő helyieket. Emberi jogi szervezetek szerint a BokoHaram ámokfutásának csak idén kétezer áldozata volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.