Közbenjárt Eichmannért a német evangélikus egyház

A Spiegel birtokába került dokumentum szerint Eichmannról azt írták, hogy talpig becsületes úriember, és elképzelhetetlen, hogy emberek kiirtásában játszott volna szerepet.

A német evangélikus egyház is megpróbált közbenjárni 1960-ban Adolf Eichmann érdekében - írta a Spiegel Online. A német lap birtokába került dokumentum szerint Linzben felnőtt Eichmannról az egyház ottani vezetője azt írta, hogy talpig becsületes úriember, jószívű és igen segítőkész. Elképzelhetetlen, hogy emberek kiirtásában játszott volna szerepet. A levelet Eichmann nővérének írta a linzi elöljáró, aki azt próbálta elérni, hogy a többek között magyarországi zsidók deportálását megszervező Eichmann ügyében ne izraeli, hanem nemzetközi bíróság ítélkezzen. (Eichmannt ekkor már az izraeliek tartották fogva.)

A levelet a németországi evangélikus egyház is megkapta, és „több mint érdekes" megjegyzéssel továbbította is az NSZK külügyminisztériumának. Végül azonban nem lett semmi eredménye, Eichmannt 1962-ben Izraelben halálraítélték és kivégezték.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.