Követvisszahívásokkal fenyeget a Fidesz

A magyar diplomáciával kapcsolatos pártpolitikai csatározások régi vesszőparipáján lovagolva követvisszahívásokkal fenyegette meg a kormányt a külügyi bizottság fideszes elnöke. Németh Zsoltot az MSZP lemondásra szólította fel. A 2002-es választások előtti évben az Orbán-kormány 13 új nagyköveti kinevezésről döntött.

Az ENSZ-nagyköveti posztra jelölt Akóts Klára – a kormányfő külpolitikai tanácsadótestülete tagjának –, valamint a Stockholmba jelölt Szentiványi Gábor szakállamtitkárnak meghallgatása kapcsán újra fellángolt az évtizedes vita az Országgyűlés külügyi bizottságában : ki is tekinthető politikai kinevezettnek a diplomáciai karban. A kedvelt politikai gumicsontra általában a mindenkori ellenzék szokott rávetődni – a viták résztvevői eddig még mindig találtak a másik oldalon „politikai kinevezetteket” – esetükben gyakran általában kilátásba is helyezték visszahívásukat az adott posztról – mármint ha ők kerülnek kormányra. E fenyegetések valóra váltásában mindeddig a Fidesz volt a következetesebb.

Tegnap a külügyi bizottság ülésén Németh Zsolt, a testület fideszes elnöke ásta ki ismét a régi csatabárdot azzal, hogy nemtetszését fejezte ki, amiért a választások előtt a kormány „stratégiai helyekre” – így az ENSZ-be, az NATO-hoz és az EU-ba – „az MSZP-hez kötődő” nagyköveteket készül kinevezni. Ezért felszólította kormányt, hogy a következő választásokig függessze fel a nagyköveti kinevezéseket, egyben kilátásba helyezte: „ha Fidesz megnyeri a választásokat, akkor magára nézve semmilyen kötelezettséget nem vállal a most kinevezett nagykövetekre vonatkozóan”. Vagyis: akár rövid úton visszahívhatja őket állomáshelyükről. Németh azt is bejelentette: a fideszes és KDNP-képviselők ezentúl nem szavaznak a nagyköveti meghallgatásokon.

Az ülésen megjelent Horváthné Fekszi Márta külügyi államtitkár úgy fogalmazott, hogy a Fidesz „lényegében megfenyegette a külügyi dolgozókat, a nagyköveti kart”, és hozzátette: a mostani váltások a „kinevezések szokásos rendjébe illeszkednek”.

Az incidenst követően a MSZP lemondásra szólította fel a külügyi bizottság elnökét. Mesterházy Attila (MSZP) szerint Németh politikai befolyást próbált gyakorolni a diplomatákra, és emlékeztetett rá, hogy a 2002-es választásokat megelőző évben az Orbán-kormány 13 új nagyköveti kinevezésről döntött.

A botránnyal összefüggésben Gyurcsány Ferenc kormányfő hangoztatta: nem az a dolga az Országgyűlés külügyi bizottsága elnökének, hogy pártpolitikai fejtegetésekbe bocsátkozzon. Hozzátette: a magyar külpolitika érdeksérelmének tekinti, ha valaki a nagyköveteinkbe vetett bizalmat nem erősíti, hanem gyengíti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.