Követnék a skótokat a katalánok is

Aggodalommal figyelik a skóciai népszavazás kimenetelét Spanyolországban. A katalánok ugrásra készen állnak, hogy kövessék a skót példát, Madrid pedig mindent eszközt bevetne, hogy megakadályozza őket.

Rendkívüli kormányülést hív össze a spanyol miniszterelnök a hétvégére, ha a katalán kormány – ahogy ígérte – holnap kihirdeti a függetlenségről szóló népszavazást. A katalán tartormányi parlament holnap délutáni rendkívüli ülésének ez lesz az egyetlen napirendi pontja. A tervek szerint a skótok után a katalánok is az urnákhoz járulnának (november 9-én), hogy szavazzanak a tartomány jövendőbeli jogállásáról. A spanyol kormány kitart amellett, hogy mindez jogtalan, mert Spanyolország alkotmányába ütközik, és máris megkezdődött a fenyegetőzés, hogy ha mégis erre vetemednek, akkor felfüggeszhetik az autonóm státust, sőt, egyes lapokban az is elterjed, hogy a katonatisztek is "aggódnak" az ország egysége miatt.

Bár nem tudni, hogy a spanyol kormány pontosan milyen választ ad a katalán kihívásra, de az biztos, hogy azonnal lép majd – írja az El País. Fontos, hogy azt sugallja mind az ország, mind a világ felé, hogy ellenőrzése alatt tartja a helyzetet.

A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy ha a katalánok pénteken bejelentik a népszavazás dátumát, a szombati spanyol kormányülésen felkérik a spanyol miniszterelnököt, hogy terjessze az indítványt az Alkotmánybíróság elé. A taláros testület hétfőn napirendre veszi, viszont amíg vizsgálódik, addig automatikusan fel is függesztik a katalán népszavazást. A spanyol kormány célja, hogy a referendum csak néhány napot éljen, utána jogi vagy alkotmányos okok miatt le kelljen venni a napirendről.

Nem tudni, hogy erre mit lép majd Barcelona, dacol-e a Madriddal és saját hatáskörben, "utcára vitt" urnákkal megtartja-e a népszavazást. A feszültség várhatóan tovább nő majd, akármi is lesz a skót népszavazás végeredménye.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.