Kövér röhög, de a holokausztkutató szerint csak szánalmas

„Szánalmas diverzió” arról beszélni, hogy külön kell választani az írói művet a politikusi pályafutástól, hiszen Nyirő Józsefet éppen a politikai hivatalosságok és kormányzati intézmények emelik piedesztálra – nyilatkozta a Népszabadság kérdésére Radu Ioanid, a washingtoni Holokauszt Múzeum nemzetközi levéltárak programjának igazgatója.

A magyar gyökerekkel is rendelkező történész-filozófus szerint Nyirő József újratemetése abba a jelenlegi magyar kormányzat által végrehajtott sorozatba illeszkedik, amely a Horthy Miklóshoz hasonló „kultúremberek” rehabilitálását célozza. Radu Ioanid rámutat: az utóbbi időben piedesztálra emelt – esetenként szó szerinti értelemben is – „hősök” között olyanok is vannak, akiket háborús bűnökért elítéltek.

Kövér László fejet hajt Nyirő József portréja előtt
Kövér László fejet hajt Nyirő József portréja előtt

Nyirő Józsefet nem ítélték el, viszont fasiszta eszméket vallott és hirdetett. Radu Ioanid emlékeztet: Nyírő József 1941 és 1945 között tagja volt a magyar parlamentnek, részt vett 1944 után a Szálasi Ferenc és a Nyilaskeresztes Párt által irányított törvényhozó munkában, valamint a virulensen nácipárti magyar fasisztákkal együtt menekült el Magyarországról. 1943. november 20-i parlamenti felszólalásában az „öszvérházasságok” ellen foglalt állást, amelyeknek révén a magyar „eldobja anyanyelvét és utódait idegen érdekek és aspirációk szolgálatába állítja”. E pár vezérlő gondolatot „a leányleventeintézmény megvalósításánál” ajánlotta a kormány figyelmébe „a nemzet ereje és tisztasága szempontjából”. 1942. november 20-án a képviselők előtt a „magyarellenes és magyargyalázó” felfogásról beszélt, amely „ellenségünk céljait mozdítja elő”, és amely nem más, mint „a levitézlett liberális zsidó hagyaték”.

Ioanid emlékeztet: 1942 augusztusa és 1943 áprilisa között az író a Magyar Erő főszerkesztője volt. A Nyirő képes hetilapjaként is emlegetett kiadványban egész sor, keményen antiszemita szerkesztőségi cikket közölt, megtűzdelve felbujtó karikatúrákkal és a zsidótörvényeket méltató írásokkal.

A holokausztkutató – aki többek közt a romániai fasiszta ideológiáról írt könyvet, és részt vett a romániai holokausztot vizsgáló nemzetközi bizottság munkájában – úgy véli, nem áll meg a lábán Kövér László érvelése, miszerint célszerű szétválasztani Nyirő József életművében az irodalmat és a politikát, miként azt „Mircea Eliade, Emil Cioran és Lucian Blaga román írók esetében is fontos szétválasztani”. Ioanid szerint a Kövér által emlegetett román írók valóban fasiszta ideológusok voltak, viszont Nyirővel ellentétben nem vettek részt egyetlen fasiszta törvényhozás munkájában sem, illetve a román állam nem szervez nekik nyilvános tiszteletadást. – A Washingtoni Holokauszt Múzeum, amely az amerikai kormány ügynöksége, eddig is reagált, és ezután is reagálni fog, valahányszor egy kormány vagy annak hivatalos képviselői megpróbálnak rehabilitálni fasiszta ideológusokat, politikusokat vagy háborús bűnösöket, függetlenül attól, hogy ez Litvániában, Magyarországon vagy Romániában történik. A Horthynak vagy Antonescunak szentelt emlékművek sértik a holokauszt túlélőit és a demokratikus értékeinket” – mutatott rá lapunknak Radu Ioanid.

A Traian Basescu által létrehozott és a Nobel-békedíjas Elie Wiesel által elnökölt vizsgálóbizottság nemcsak a II. bécsi döntés után Bukarest fennhatósága alatt maradt területeken elkövetett fasiszta bűnöket kutatta, hanem az észak-erdélyi zsidók meghurcolását is kimerítően dokumentálta. – Olvasmányként ajánlani tudom a jelentést mindazoknak a politikusoknak, akik fasiszta ideológiákat terjesztenek és fasiszta diktátorok kultuszát művelik – fűzte hozzá a holokausztkutató.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.