Szász Jenő lemondott, Kövér László feltételekkel, de marad

Lemondott Szász Jenő a pártelnöki tisztségről a Magyar Polgári Párt (MPP) országos tanácsának rendkívüli, tisztújító ülésén szombaton. Az újonnan megválasztott pártelnök Bíró Zsolt, marosvásárhelyi újságíró lett. Kövér László házelnök megtartotta tiszteletbeli elnöki tisztségét.

A Székelyudvarhelyen folyó tanácskozáson Szász Jenő elnöki beszámolójában úgy fogalmazott, hogy "a fociban sem menesztik az összes játékost" egy-egy sikertelen mérkőzés után, ott is "az edzőnek kell visszavonulnia". Emlékeztetve arra, hogy az MPP a júniusban tartott önkormányzati választásokon lényegesen gyengébb eredményeket ért el, mint négy évvel korábban, hangsúlyozta, hogy a pártnak nagyobb szüksége van az alapszervezeteire és megyei szervezeteire, mint az országos elnökségre.

"Ezért a technikai stábnak kell levonnia a következtetéseket" – mondta az elnök, hozzátéve azonban, hogy a párt továbbra is számíthat szolgálataira.

Kövér László azonban továbbra is vállalja a romániai Magyar Polgári Párt (MPP) tiszteletbeli elnöki tisztségét, ha a párt megőrzi politikai alapelveit és szervezeti önállóságát. Az Országgyűlés elnöke köszöntőbeszédében rámutatott, a pártot a bizalom éltetheti: a választóké és a párt tagjainak egymás iránti bizalma. "A választópolgároktól soha nem lehet több bizalmat kérni, amint amennyit ti tanúsítotok egymás iránt" – mondta.

Kövér László úgy vélte, igaz emberek voltak az MPP politikusai, amikor azt képviselték, hogy egyetlen magyar ügy van, "miközben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) csúcsvezetői támogatást nyújtottak a magyarországi balliberálisoknak ahhoz, hogy azok még a jogszabályokból is kitöröljék az egységes nemzet fogalmát". Hozzátette, igaz emberek voltak, amikor a székelység területi autonómia iránti igénye mellé álltak, miközben az RMDSZ csúcsvezetői Bukarestben cserbenhagyták a székelyföldi területi autonómiára vonatkozó törvénytervezetet.

Kövér László azt is az igaz megnyilvánulások sorában említette, hogy 2007-ben segítséget nyújtottak ahhoz, hogy legyen Brüsszelben az erdélyi magyarságnak egy független képviselője (Tőkés László megválasztására utalt).

"Lett ilyen képviselő, aki aztán 2009-ben feladta a függetlenségét, nektek pedig megüzente, hogy bukott párt vagytok" – jelentette ki a tiszteletbeli elnök.

Kövér László azt is igaz megnyilvánulásként említette, hogy a párt 2008-ban megteremtette a választás szabadságát az erdélyi magyarság számára, és bizonyította, hogy a demokrácia nem gyengíti, hanem erősíti az erdélyi magyarságot. Az igaz megnyilvánulások sorában említette a nyári önkormányzati választásokon való megmérettetést is. A tiszteletbeli elnök szerint a párttal szemben megnyilvánult gyűlölet igazolta, hogy igaza volt az MPP-nek.

Arra biztatta az MPP küldötteit, ha évek múltán unokáik megkérdezik, mit tettek a magyarságért, Erdélyért a Székelyföldért, Luther szavaival élve lelki megnyugvással válaszolják: "ott álltam, másként nem tehettem".

Szombaton megválasztották a párt új elnökét is: az MPP Országos Tanácsa rendkívüli, tisztújító gyűlésén 69 küldött támogatta Bíró Zsolt marosvásárhelyi újságíró megválasztását, 41-en ellene szavaztak. Székfoglaló elnöki beszédében Bíró Zsolt egy "új magyar erkölcsi többség" kialakítását nevezte fő feladatának. Kijelentette, hogy az MPP csakis a szervezeti önállóság megőrzése mellett tud elképzelni bármiféle választási együttműködést.

Megújult az MPP országos elnöksége is. Az öttagú testületbe Mezei Jánost, Gyergyószentmiklós polgármesterét, Márton Zoltánt, a Maros megyei Makfalva polgármesterét, Mosdóczi Vilmost, a Szatmár megyei Kaplony polgármesterét, Simon Csabát, a Kolozs megyei szervezet elnökét, valamint Fülöp Csabát, a Kovászna megyei szervezet elnökségi tagját választották be.

Kövér László és Szász Jenő érkezik Nyirő József lefújt temetésére
Székelyudvarhely, 2012. május 27. Kövér László, az Országgyűlés elnöke (b2) és Szász Jenő, a szervező Székelyudvarhelyért Alapítvány elnöke (j2) érkeznek a Nyirő József emlékéért megrendezett ökumenikus áhítatra a székelyudvarhelyi Papkertben. Az 1953-ban emigrációban elhunyt erdélyi magyar író újratemetését nem tartják meg május 27-én, mivel a szervezők maradéktalanul eleget kívánnak tenni a hatályos romániai jogi szabályozásoknak. A szertartásra egy későbbi időpontban kerül sor. MTI Fotó: Kovács Tamás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.