Kötélre ítélték a bangladesi ellenzék vezérét

Motiur Rahman Nizamira fegyvercsempészet miatt vár halál. Valószínűleg erre ítélik az 1971-es függetlenségi háború alatt állítólag elkövetett népirtásért és más bűnökért is. Pártja, a Dzsamaat-e-Iszlami szerint koncepciós perekről van szó.

Kötél általi halálra ítélték a legnagyobb bangladesi ellenzéki párt vezetőjét, Motiur Rahman Nizamit. A Dzsamaat-e-Iszlami elnöke és tizenhárom társa a vád szerint 2004-ben kísérelt meg fegyvereket átcsempészni a szomszédos Indiába, amelyeket egy szeparatista csoportnak, az Asszámi Egyesült Felszabadítási Frontnak juttatott volna el. A hetvenéves politikus jelezte, hogy fellebbezni fog az ítélet ellen, ám háborús bűnökért szintén vád alá helyezték.

Az egykori ipari miniszternek többek között népirtásért, szexuális erőszakért, gyilkosságért, gyújtogatásért és fosztogatásért kell majd felelnie, amelyeket a vád szerint a 1971-ben követett el, miközben összejátszott a pakisztáni erőkkel, hogy megakadályozzák Kelet-Pakisztán – a mai Banglades – függetlenné válását. Ebben az ügyben ugyan még nem született ítélet, de nem kizárt, hogy ismét halálbüntetést szabnak ki rá.

A Dzsamaat-e-Iszlami képviselői szerint koncepciós per zajlik a pártelnök ellen. Nizami hívei már korábban az utcára vonultak, a tüntetéseknek több halálos áldozata is volt. Emberi jogi csoportok – többek között a Human Rights Watch – eleinte üdvözölték, hogy Nizamit felelősségre vonják, ám később aggodalmukat fejezték ki, ugyanis többen panasszal éltek, hogy a bírósági eljárás során tanúkat és ügyvédeket félemlítettek meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.