Kötelező a cseh gyermekek védőoltása

Elutasította a brnói székhelyű cseh taláros testület annak az édesanyának a jogorvoslati kérelmét, akinek a gyermekét azért nem vették fel az óvodába, mert nem kapta meg a kötelező védőoltásokat.

Az asszony ezt a lépést indokolatlannak és diszkriminatívnak minősítette. Barbora Zemanová szerint a gyermekét az orvosok egészségesnek nyilvánították, ezért azt szeretné, ha az immunrendszere természetes módon fejlődne ki. Nemzetközi orvosi szakirodalomra hivatkozva a védőoltások lehetséges mellékhatásaitól is tart, amelyektől szeretné megvédeni a szeme fényét - érvelt az Alkotmánybíróság nyilvános ülésén. Zuzana Candigliota, az emberi jogok ligájának cseh ügyvédje úgy vélekedett, hogy nem az óvodai kizárással, hanem másképp kell megbüntetni az egészségügyi tárca rendeletét elutasító szülőket.

Érveiket azonban az Alkotmánybíróság nem fogadta el. A testület határozata szerint a kilenc kötelező védőoltás a szociális szolidaritás része, amely nemcsak egy gyermek, hanem nagyobb közösségek, a család és a társadalom egészségét védi és erősíti. Egyúttal megakadályozza különböző járványok terjedését.

A jelenlegi orvostudomány egybehangzóan szögezi le, hogy a kockázat minimális, ezért semmi sem indokolja a jelenlegi rendelet, valamint az óvodai felvétel feltételeinek módosítását – mutattak rá az alkotmánybírák. Egyúttal felkérték az egészségügyi tárcát a rendelet kiegészítésére, amely alapján kötelezővé tennék az állami kártérítést abban az esetben, ha a beoltottakat mégis valamilyen mellékhatás érné. Vladimír Valenta tiszti főorvos közölte, hogy a szakértők már egyeztetnek erről.

A cseh Alkotmánybíróság döntése precedensértékű és nagy figyelmet váltott ki, mert az utóbbi időben növekedett azoknak a szülőknek a száma, akik kockázatosnak vagy kimondottan károsnak tartják a kötelezővé nyilvánított kilenc védőoltást, amelyektől igyekeznek megóvni csecsemőiket, illetve óvodás korú gyermekeiket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.