Koszovói veteránok támadtak a kormányfői hivatalra

Koszovói háborús veteránok Molotov-koktélokat és kézigránátokat hajítottak Pristinában a kormány épületére csütörtökön. A támadásban nem sebesült meg senki – közölte a koszovói rendőrség.

A Koszovói Felszabadító Hadsereg (UCK) mintegy ötven volt tagja vonult fel, hogy nagyobb juttatásokat és jogokat követeljen a  háborús veteránoknak. A tüntetők öt-hat Molotov-koktélt és két  kézigránátot is behajítottak a miniszterelnöki hivatalnak otthont  adó épület udvarára. A gránátok nem robbantak fel, azokat a NATO vezette koszovói erő (KFOR) tűzszerészei hatástalanították.

Koszovó függetlenségének kikiáltása, azaz 2008 februárja óta  először támadtak meg kormányzati hivatalt. Hashim Thaci  miniszterelnök vezette annak idején az UCK-t, az albánok  gerillaszervezetét, amely az 1998-99-es koszovói háborúban  fegyveresen szembeszállt Szerbia csapataival. Az UCK-t feloszlatták  és polgári tartalékerővé alakították át, a Koszovói Biztonsági Erőbe  pedig a volt UCK-harcosoknak csak egy részét vették fel idén  júniusban.

Thaci hivatala gyáva tettnek minősítette a támadást, és azt  ígérte, hogy az elkövetőket bíróság elé állítják. A rendőrség közlése szerint azonban egyetlen egy embert sem vettek őrizetbe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.