Koszovó: kormányfői szintű szervkereskedelem

Hashim Thaci koszovói kormányfő nagyon közeli munkatársai érintettek a koszovói szervkereskedelmi ügyben, ezért nehéz elképzelni, hogy a politikus soha ne hallott volna a bűncselekményekről - mondta Dick Marty svájci szenátor az RTK koszovói közszolgálati televíziónak.

Dick Marty az Európa Tanács megbízottjaként kétévi vizsgálódás után jelentést készített a szervkereskedelmi ügyről. A dokumentumot a múlt hónapban hozták nyilvánosságra. Feltételezések szerint az 1998-99-es koszovói szerb-albán fegyveres konfliktus után a szerbek ellen harcoló albán gerillacsoport, a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) tagjai több száz embert - zömmel szerbeket, de az UCK-val nem rokonszenvező albánokat is - Észak-Albániába hurcoltak, kivégeztek, az áldozatok belső szerveit kioperálták, és eladták a feketepiacon.

A jelentés szerint a koszovói kormányfő - a legerősebb koszovói parlamenti párt elnöke - volt annak a bűnözői csoportnak a vezetője, amely ellenőrzése alatt tartotta a fővárostól, Pristinától nyugatra, Koszovó középső részén elterülő Drenica-völgyet, s amelynek több tagja közvetlenül is érintett lehet a szervkereskedelemben. Az ügyről először Carla del Ponte, a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűntettek ügyében eljáró hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) volt főügyésze írt könyvében. A jogász azt írta, az NT 2004-ben foglalkozott a koszovói szervkereskedelemmel kapcsolatos értesülésekkel, de bizonyítékok hiányában végül ejtették az ügyet.

Az ügyben az EU koszovói rendőri és igazságügyi missziója (EULEX) is tájékozódik; a szerv szóvivőjének közlése szerint három hete írásban kérte Dick Martyt, hogy bocsássa rendelkezésre a jelentésében foglaltakat alátámasztó bizonyítékokat. Emellett Isabelle Arnal, az EULEX vezető ügyésze a koszovói főügyész-helyettes társaságában Tiranában találkozott albán illetékesekkel. Garanciát kért arra, hogy Albánia együttműködést fog tanúsítani a nyomozás során. Az EULEX szóvivője szerdán úgy nyilatkozott, "túl korai" lenne állást foglalni arról, Tirana valóban együttműködik-e az EU-s szervvel. Az ET parlamenti közgyűlése jövő kedden tűzi napirendre a Marty-jelentést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.