Kósa és Szijjártó már a zlotyt is megrendítette

A vezető Fidesz-politikusok borúlátó gazdasági jóslatai megdöbbentették a közgazdászokat. Lengyel elemzők a Kósa-jóslat hatását az őszödi beszéddel vetik egybe. Pánikra lehet számítani.

A vezető Fidesz-politikusok borúlátó gazdasági jóslatai megdöbbentették a közgazdászokat - írja a Reuters nyomán a Gazeta.pl lengyel hírportál. Kósa Lajos és Szijjártó Péter nyilatkozatai megrendítették a forint euróhoz viszonyított árfolyamát, s ennek nyomán a zloty is veszített értékéből.

A Gazeta.pl a továbbiakban skandináv elemzőket idéznek, akik szerint senki ne csodálkozzon azon, hogy Kósa kommentárjától - és az ehhez hasonló kijelentésektől - beijedtek a piacok. Különösen azért - mondta Lars Christensen a Danke Bank vezető elemzője - mert a magyar politikusoknak nincs jó hírük, ami a közpénzek kezelésének konzervatív megközelítését illeti. A Nordea Bank közgazdászai emlékeztetnek, a hasonló kommentárok zavart okoznak, ezért a piacon pánikra lehet számítani.

A lengyel elemzők a Kósa-jóslat hatását a 2006-os őszödi Gyurcsány-beszédével vetik egybe. Emlékeztetnek arra, hogy Csütörtökön José Manuel Durao Barroso EB-elnök a derékszíj megszorítására szólította fel a magyarokat, amikor Orbán Viktor új miniszterelnököt fogadta Brüsszelben. A magyaroknak szóló üzenet az, hogy gyorsítsák a fiskális konszolidációt és enyhítsék. Ha ellenkező az európai konszolidációs iránnyal ellenkező irányba haladnának, az tragédia lenne - értékelte.

A magyar kormány reformokat ígért, de eddig nem volt szó további költségvetési megszorításokról. Amikor Szijjártót sajtóértekezletén megkérdezték, lehet-e egyszerre csökkenti az adókat és a költségvetési hiányt, igennel válaszolt.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.