Körvonalazódik a Verespatak-törvény elutasítása

A bukaresti parlament meghosszabbította a verespataki aranykitermeléssel kapcsolatos törvényjavaslatot véleményező különbizottság mandátumát – éppen amikor a kormány tervezete „süllyedni” kezdett.

A bukaresti parlament meghosszabbította a verespataki aranykitermelést, illetve az ezzel kapcsolatos törvénytervezetet véleményező különbizottság mandátumát – éppen amikor a kormány tervezete „süllyedni” kezdett. – A kormány tervezete nem támogatható, és nem is fogjuk támogatni – jelentette ki a Romániában kormányzó Szociálliberális Unió (USL) liberális társelnöke. Crin Antonescu jelezte: feloszlatná a parlament Verespatak-bizottságát.

A parlament plénumának keddi döntése értelmében a testületnek november tizedikéig kell véleményeznie a szeptember elején előterjesztett törvénytervezetet. A bizottságnak eredetileg október 20-ig kellett volna elkészítenie a jelentését, amelyben javasolja a plénumnak a tervezet elfogadását vagy elutasítását.

A 19 tagú bizottságban a PSD elvileg keresztülvihetné a tervezetet a liberálisok támogatása nélkül is, a Dan Diaconescu Néppárt (PPDD) két szavazatával, hiszen a miniszterelnök pártja egymaga nyolc taggal rendelkezik. A döntő voksolás azonban a képviselőházé lesz, itt pedig a PPDD támogatása távolról sem elegendő.

Mióta a Verespatak-törvény miatt megromlott a viszony a kormánykoalíció tagpártjai között, a szociáldemokrata frakciók tucatjával fogadták be a PPDD törvényhozóit. Stefan Stoica szenátor keddi csatlakozása után a PSD a felsőházban is kormánytöbbséget alakíthat a liberálisok nélkül. Ez a többség azonban az RMDSZ-szel is számol, a magyar érdekvédelem pedig nem állna ki testületileg a Verespatak-törvény mellett. A Mediafax hírügynökség név nélkül idézett forrása szerint a szociáldemokraták maguk is nemmel szavaznának, azzal a feltétellel, ha a liberálisok támogatnának egy vadonatúj törvénytervezetet, amely általában rendelkezne az altalajkincsek kitermelésének ösztönzéséről.

Amúgy a koalíciós vitát kiváltó törvénytervezet már akkor sem rendelkezne Verespatakról, ha a törvényhozás történetesen elfogadná. Korodi Attila, a Verespatak-bizottság RMDSZ-es tagja szerint a testület éppen szociáldemokrata javaslatra több lényegi változtatást eszközölt a tervezeten, amely már sem címében, sem tartalmában nem utal a verespataki bányaprojektre.

Kikerült a tervezetből a román kormány és a Rosia Montana Gold Corporation megállapodása is, megfosztva ezzel a miniszterelnököt legfőbb érvétől. Victor Ponta ugyanis arra hivatkozva sürgette a Verespatak-törvény elfogadását, hogy annak köszönhetően érezhetően emelkedne a román állam részesedése a projektben. Az a tény, hogy a kormányfőt saját kollégái „fosztották meg” az érveitől, arra utal, hogy a fő kormánypárt stratégiát váltott.

Crin Antonescu szerint a törvényhozás azért sem fogadhatja el a kormány tervezetét, mert annak szövege már nem utal az RMGC-projektre, miközben a plénum nem változtatta meg a Verespatak-bizottság mandátumát, csupán meghosszabbította azt. A liberális elnök keddi nyilatkozatában arra is felhívta a figyelmet, hogy a parlament napirendjén szerepel a bányatörvény módosítása, vagy készülhet átfogó jogszabály kimondottan az aranytartalékok kiaknázásáról, viszont egyikhez sincs szükség a különleges Verespatak-bizottságra.

Verespatak környékén a gyönyörű tájat borzalmas sebhelyek csúfítják. Számos bánya zárt be az elmúlt években, és csak a felszíni fejtés ocsmány nyoma maradt utánuk
verespatak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.