Körüludvarolják a VMSZ-t a nagy szerb pártok

A Pásztor István vezette Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és az Ivica Dacsics belügyminiszter vezette Szerbiai Szocialista Párt (SPS) két napja bejelentett együttműködését elemzi csütörtöki számában a Vecernje novosti című belgrádi napilap.

Pásztor pártja minden oldalra kiterjeszti koalíciókötési hajlandóságát képességét – áll a lap írásának felcímében. Az újság meglepőnek nevezi Pásztor és Dacsics kedd esti találkozóját, ugyanakkor azt írja, úgy néz ki, hogy a VMSZ és az SPS közeledése nem fog zavart okozni a kormánykoalícióban.

Noha az elmúlt hónapokban volt összezördülés a VMSZ és a Demokrata Párt (DS) között, mindkét párt részéről azt üzenték, hogy a nézeteltéréseket elsimították, korrekt az együttműködés. A DS-t nem zavarják a magyar politikusok szóló kirándulásai, amíg azoknak a célja a kormánykoalíció jobb működése - idézte a lap Jelena Trivant, a Demokrata Párt szóvivőjét. A VMSZ-SPS együttműködésnek nem lesz negatív hatása sem a kormánykoalícióra, sem az SPS és a DS viszonyára - mondta az újságnak Branko Ruzic, az SPS parlamenti frakcióvezetője.

A VMSZ-ben ugyanakkor - noha a lap fogalmazása szerint „a DS-szel valók összezördülés után kidobták a vezetésből a legnagyobb bázisának számító Szabadkán” –  növekszik az öntudat a párt erejével kapcsolatban. – Biztosan önállóan fogunk indulni a következő választásokon, s hogy kivel leszünk partnerek, az a szavazás utáni politikai helyzettől függ – idézte a lap Pásztor Bálintot, a VMSZ parlamenti képviselőjét, hozzáfűzve, hogy a politikus nem is titkolja a magyar párt zsarolási potenciálját.

A Vecernje novosti szerint a VMSZ számít a szerb politikai színtéren az egyik legjobb kilátásokkal rendelkező „menyecskének”, mert nagyjából 70 ezer szavazatra számíthat, amely 5-6 biztos parlamenti mandátumot jelent. Ezért van az, hogy a VMSZ vezetői az utóbbi hónapokban szívesen látott vendégek voltak nemcsak a kormánykoalíció, hanem az ellenzék pártjainál is, mindenekelőtt a Szerb Haladó Pártnál (SNS).

Az SNS-nek az újság szerint nincs gondja azzal, hogy Pásztor az SPS-szel barátkozik, és azzal sem, hogy kibékült a DS-szel. A legnagyobb ellenzéki párt várja a megfelelő pillanatot. – Az, hogy velük vannak, nem jelenti azt, hogy ellenünk vannak. A VMSZ-szel a múltban is jó volt az együttműködés, most is az, és a jövőben is az lesz – mondta Zvonimir Vukics, az SNS helyettes vezetője. A pártok lázas helyezkedésére magyarázat lehet az SNS elnökének, Tomislav Nikolicsnak a kijelentése. A politikus azt mondta a Vecernje novostinak adott - szintén a csütörtöki számban megjelent - interjúban, hogy szerinte legkésőbb jövő márciusban előre hozott választások lesznek Szerbiában.

Szabadka, 2009. december 10. Sólyom László köztársasági elnök, Boris Tadic szerb államfő és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség, a VMSZ elnöke (j) a szabadkai Lifka Sándor filmszínház átadási ünnepségén
Szabadka, 2009. december 10. Sólyom László köztársasági elnök (j.3.), Boris Tadic szerb államfő (j.2.) és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség, a VMSZ elnöke (j) a szabadkai Lifka Sándor filmszínház átadási ünnepségén vesz részt 2009. december 10-én. MTI Fotó: Kollányi Péter
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.