Ján Slota: egy bizalmas el, egy vissza

Lemondott Marian Janusek szlovák építésügyi és régiófejlesztési miniszter. A gyanú szerint a politikus 120 millió eurót játszott át egy Szlovák Nemzeti Párthoz közel álló cégcsoportnak. Szakértők szerint Robert Fico látszatintézkedéssel lépett közbe. Tudósítónktól

Bejelentette lemondását Marián Janusek építésügyi és régiófejlesztési miniszter, akit a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) jelölt erre a posztra. Robert Fico a múlt héten keddig adott neki haladékot erre a lépésre. A szlovák kormányfő bejelentette azt is, hogy ha a tárcavezető addig nem tesz eleget a felszólításának, akkor a gyanús tenderügy miatt szerdán kezdeményezi a leváltását Ivan Gasparovic államfőnél. Értesüléseink szerint a távozó miniszter helyébe Ján Slota másik bizalmasa, Igor Stefanov kerül, aki eddig annak az ügynökségnek igazgatója volt, amely  a minisztériumba beérkezett pályázatokat elbírálta és győztesekkel szerződést kötött, vagyis a vitatott tendert is jóváhagyta.

A botrány még tavaly robbant ki, amikor a szlovák média nyilvánosságra hozta, hogy Marián Janusek mindössze a minisztériumi faliújságonhirdett meg nyilvános pályázatot szlovákiai uniós projektek propagálására és különböző tanácsadásokra, valamint fordítások elvégzésére. A tenderre egyetlen konzorcium jelentkezett, amelynek tagjai a Ján Slotához közelálló zsolnai (Zilina) Zamedia és Avocat társaságok voltak. Rövid időn belül őket hirdették ki győztesnek. Megállapodtak abban, hogy munkájukért 119,5 millió eurót kapnak. – Ez jóval több a kért szolgáltatások reális értékénél. Logók megtervezéséért például egyenként négyezer eurót is elkértek  – nyilatkozta Zuzana Wienk, a szlovákiai közélet tisztasága felett őrködő Fair Play civil szerveződés elnöke. A szlovákiai ellenzéki politikusok és más közéleti személyiségek hónapok óta követelik a tender érvénytelenítését és a miniszter leváltását. Robert Fico viszont tavaly decemberben kijelentette: csak akkor lép, ha a vizsgálatok kiderítik, hogy valóban törvénytelenség történt.

Ezt az elmúlt héten Angyal Béla, a szlovákiai Közbeszerzési Hivatal (ÚVO) elnöke erősítette meg neki. - A miniszter egyértelmű törvénysértést követett el, súlyosan megsértette az uniós pályázatokkal kapcsolatos rendelkezéseket is. A minisztériumi faliújságra kifüggesztett felhívás nem minősíthető nyilvános pályázatnak, amelyre nyilván emiatt csak egy cég jelentkezett.  Képviselőjükkel telefonon közölték, hogy nyertek és másnap már alá is írták a szerződéseket – közölte a hivatal elnöke. Ezek után szólította fel a szlovák kormányfő Marián Januseket a távozásra.

Több szlovák politikai elemző szerint mindössze látszatintézkedés történt, hiszen Ján Slota emberét a pártelnök további bizalmasa váltja. Ráadásul a tendert már csak bírósági verdikttel, esetleg brüsszeli határozattal lehet érvényteleníteni. Utóbbi esetben pozsonyi költségvetési pénzből fizetnék ki a szerződésben rögzített összeg maradék részét, mert a többit már felmarkolták. Értesüléseink szerint uniós szakemberek már vizsgálják a botrányos ügyet. Ján Slota tegnap úgy vélekedett, hogy Marián Janusek nem követett el „alapvető törvénysértést“, szerinte az egész ügyet a média fújta fel, a miniszter csupán a társadalom megnyugtatása és a kormánykoalíciós béke megőrzése érdekében távozik.

 

Simon Zsolt kilépett a Magyar Koalíció Pártjából. Simon Zsolt volt pozsonyi agrárminiszter, a Magyar Koalíció Pártjának jelenlegi kévpiselője tegnap bejelentette, hogy kilép a pártból, valamint a parlamenti frakcióból és átül a függetlenekhez. Megkeresésünkre  elmondta: Csáky Pál pártelnököt többször nyilvánosan bírálta diktatórikus módszerei és nyilvánvaló csúsztatásai miatt. Ezek után az MKP országos etikai bizottsága egy évre felfüggesztette párttagsági jogainak gyakorlását. - Valójában semmittevésre ítéltek, én viszont továbbra is választópolgáraim érdekében aktívan kívánok dolgozni a képviselőházban is -érvelt az MKP szakpolitikusa. Csáky Pál tudomásul vette Simon Zsolt döntését és nem volt hajlandó kommentálni. Elődje, Bugár Béla szerint a képviselő döntése egyértelműen a jelenlegi pártvezető politizálási stílusának és vezetési módszereinek következménye. Az elkövetkező hónapokban megpróbálom a párt döntéshozóinak figyelmét felhívni arra, hogy a megosztó politikának  és a jogos bírálat elfojtásának további súlyos következményei lehetnek.  Ha viszont ősszel is változatlan marad a helyzet, akkor nekem is el kell gondolkodnom, van-e értelme a Magyar Koalíció Pártjában politizálnom - nyilatkozta lapunknak a volt pártelnök. (Sz.J.P.)

Marian Janusek
Marian Janusek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.