Korrupciószagú botrányok sora Romániában

Nehéz eldönteni, hogy Romániában a rendőrfőnök is korrupciós ügyekbe keveredett-e, vagy pedig az új rendőrségi gépkocsik beszerzését tették korrupciós üggyé egyes politikusok, éppen a közelgő választási kampány előtti időszakban.

Tény azonban, hogy Calin Popescu Tariceanu kormányfő a múlt héten menesztette tisztségéből Gheorghe Popa román rendőrfőnököt, mégpedig Cristian David belügyminiszter kérésére. Popát azzal gyanúsítják, hogy megvesztegetés nyomán írta alá azt a csaknem 115 millió eurós közbeszerzési szerződést, amelynek révén a román rendőrséget közel háromezer új, speciálisan felszerelt személygépkocsival látták volna el, köztük több száz olyan Dacia Logannal, amelynek beszerzési ára 11 700 euró volt, de amelyekért - a speciális felszerelésekkel együtt - a rendőrségnek mintegy 40 ezer eurót kellett volna fizetnie.

A román rendőrség menesztett vezetője azzal védekezett, hogy mire ő 2007-ben a tisztséget átvette, a pályáztatás már megtörtént, s a nyertes - a gyurgyevói vámszabad területen székelő Ager Leasing - cég is ki volt már választva. Gheorghe Popa azt állítja, ha a szerződést nem írta volna alá, az államnak több mint egymilliárd lejnyi (1 euró=3,7 lej) kártérítést kellett volna a nyertes cégnek fizetnie.

Popa egyébként elmondta: a szerződéssel kapcsolatban idejében értesítette a Korrupcióellenes Ügyészséget, a belügyminisztérium információs és védelmi igazgatóságát, a rendőrség belső vizsgálatokat végző igazgatóságát, valamint a Román Hírszerző Szolgálatot (SRI) és a pénzügyi tárcát is. Egyik intézmény sem jelezte azonban, hogy visszaéléseket tapasztalt volna, így az elbocsátott rendőrfőnök meg van győződve arról, hogy semmilyen törvénytelenséget nem követett el.

Gheorghe Popa ideiglenes utódja, Gheorghi Plai rendőrfőfelügyelő pénteken bejelentette a szerződés végrehajtásának felfüggesztését. Plai közölte: jogászokkal vizsgáltatja annak lehetőségét, hogy a szerződést felmondják vagy pedig módosítsák.

A botrányt egyébként ezúttal is maga Traian Basescu államelnök robbantotta ki, aki csütörtökön a Legfelső Védelmi Tanács ülésén tette szóvá az ügyet. Az ülést követően az államfő nyilvánosan is elítélte a közbeszerzési szerződést, hevesen támadva a már régen politikai ellenfélnek számító Tariceanut és kormányát. Basescu leszögezte: lehetetlen, hogy a felszerelések háromszor annyiba kerüljenek, mint maguk a gépkocsik.

Cristian David az elnöki beszédet követően kifejtette: Basescu ismeretlen forrásból jutott hozzá egy olyan ügylet adataihoz, amelyen a rendőrségi és a belügyi titkosszolgálatok dolgoztak, s amelynek részleteiről maga a menesztett rendőrfőnök sem tudott. A tárcavezető egyébként elismerte, hogy a gépkocsik beszerzési árát maga is túl magasnak tartotta, erről Popát is tájékoztatta, aki mégis aláírta a szóban forgó közbeszerzési szerződést. Ezért döntött David a rendőrség vezetőjének menesztése mellett.

A hét végén Gheorghe Popa kijelentette: a 2007 áprilisában kidolgozott közbeszerzési szerződést időzített bombaként használták fel a politikusok, s ennek ő maga "kolaterális áldozatává" vált. A volt rendőrfőnök elmagyarázta, hogy a hatalmasnak tetsző ár a gépkocsikba beépítendő korszerű felszereléseknek magas árából adódik.

Példaként felsorolta: 1274 euróba kerül a helyszínjelölési készlet, 1388 euró az ára a kriminalisztikai készletnek, miközben a mikronyomok felfedésére használt infravörös felszerelésért 14 ezer eurót kell fizetni. De több mint hatezer euró a fényképezési berendezés, 3-4 ezer euróba kerül a korszerű alkoholszint-mérő, csaknem háromezer a fénytelep, és csaknem ugyanannyi a kommunikációs eszközök ára.

Emellett azonban a Daciákat lízing-rendszerben szerezték volna be, s az árban benne foglaltatott a kötelező biztosítás, a casco, a különleges berendezések biztosítási díja, az úthasználati díj, valamint a speciális eszközök beszerelésének a munkadíja is.

Az ügyet vizsgáló Korrupcióellenes Ügyészség egyelőre nem nyilatkozott. Bukarestben tisztában vannak ugyanis azzal, hogy az uniós fórumok árgus szemekkel figyelik a romániai korrupcióellenes intézkedéseket.

A Transparency International által szeptemberben közreadott korrupció-percepciós szint lajstromán Románia az utolsó előtti helyet foglalja el, utána már csak Bulgária következik a listán.

A korrupció az országban olyan méretű, hogy a múlt héten a nemzeti futballválogatott szövetségi kapitányát, Victor Piturcát is rendőrséggel vitték be a Korrupcióellenes Ügyészségre, hogy egy korrupciós ügyben kihallgassák. Piturcát korábban többször is beidézték, de nem jelent meg a meghallgatásokon. Azzal gyanúsítják, hogy köze volt ahhoz a korrupciós ügylethez, amelynek során több olyan személyt tartóztattak le Kolozsváron, akik Gigi Becalihoz, a Steaua futballcsapat tulajdonosához állnak közel, s akiknél egy bőröndben 1,7 millió eurót találtak. A "bőrönd-ügyet" vizsgáló ügyészek gyanúja szerint a pénzzel Becali a kolozsvári Universitatea játékosait próbálta megvásárolni, hogy azok győzzék le hazai bajnokság utolsó fordulójában ellenfelüket, a szintén kolozsvári CFR 1907 csapatot. Ha ugyanis a CFR vesztett volna, Románia bajnokságát a Steaua nyerte volna meg. Becali védelmében kolozsvári telekingatlan adás-vételi szerződését mutatta fel, amelyet tanúként Piturca írt alá.

Kolozsvár

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.