Ügyészségi vizsgálat erdélyi magyar alapítványoknál

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusai által vezetett négy alapítvány tevékenységét vizsgálja a román Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA). A vizsgálódás összefüggésben lehet a kormányalakítási tárgyalásokkal.

Feljelentés alapján indított vizsgálatot különböző erdélyi magyar alapítványoknál a román Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA). Az érintett civil társadalmi szervezeteket – Communitas Alapítvány, Iskola Alapítvány, Jakabffy Elemér Alapítvány, Progress Alapítvány – a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) tisztség-, illetve tisztviselői vezetik.

Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke, aki az Iskola Alapítvány elnöke is, elmondta: véleménye szerint nincs összefüggés a jelenlegi koalíciós tárgyalások és a DNA-vizsgálat között. Takács Csaba, a szövetség kampányfőnöke és a Communitas alapítvány elnöke azonban ezzel ellentétes véleményt fogalmazott meg a romániai magyar sajtó által feltett kérdésre.

A Progress Alapítványt vezető Szép Gyula, az RMDSZ ügyvezető alelnöke az egyik román magánhírügynökséggel közölte: a korrupcióellenes ügyészség még november folyamán kérte a szervezetet, hogy adja át könyvviteli iratait, amelyekből – a közöltek szerint – az ügyészek elsősorban a finanszírozási forrásokra és a támogatások elköltésére voltak kíváncsiak. Hasonló lépésekről számolt be a sajtónak Székely István, a Jakabffy Elemér Alapítvány vezetője is.

A Communitas Alapítvány a román költségvetés által a magyar oktatási és művelődési tevékenységre szánt összegeket osztja el nyilvános pályáztatás alapján. Az Iskola Alapítvány pedig az elmúlt években a magyar költségvetésből a magyarul tanuló diákoknak szánt támogatást juttatja el a kedvezményezetteknek. A másik két alapítvány is elsősorban magyarországi támogatásokból folytatja a tevékenységét.

Román sajtóforrások szerint a DNA azt gyanítja, hogy a magyar alapítványok a megengedettnél nagyobb összegeket számoltak el RMDSZ-politikusoknak

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.