Korrupciógyanú miatt nyomoznak az izraeli exkormányfő ellen

Tízmilliós kenőpénzek elfogadásával gyanúsíthatják meg a volt izraeli kormányfőt.
Jehuda Weinstein izraeli államügyész rendőrségi nyomozást rendelt el hétfőn Ehud Barak volt kormányfő és védelmi miniszter ellen, akit egyik utódja, Ehud Olmert volt miniszterelnök korrupcióval vádolt meg egy titokban készített hangfelvétel tanúsága szerint.

A vizsgálat alapját képező felvételen, amelyet Olmert egykori titkárnője rögzített, Olmert milliós sikkasztással vádolta meg Barakot. A hangfelvételt a 10-es csatorna nevű izraeli tévé ismertette péntek esti híradójában.

Volt titkárnőjének, Sula Zakennek eszerint Olmert azt mondta, hogy kormányának védelmi minisztere, Ehud Barak milliós, tízmilliós kenőpénzeket fogad el. "Meglátod, börtönben fogja végezni" - tette hozzá.

"Emlékezz rá, amit mondok, nálam volt a Moszad főnöke, hozzám mindenki eljön. Nincs olyan izraeli fegyverüzlet... , mindenki erről beszél" - hangoztatta Olmert. Sula Zaken kérdésére, hogy hová lesz a pénz, azt válaszolta, hogy "elrejti Svájcban vagy egy ügyvéd irodájában, továbbadja egy olyan cégnek, amelyen nem szerepel a neve".

Állításait Olmert a hangfelvételen konkrétumokkal nem támasztja alá. Közismert ugyanakkor, hogy közte és Barak között igen feszült lett a viszony, amikor Barak lemondásra szólította fel miniszterelnökét, annak napvilágra került korrupciós ügyei miatt.

Ehud Barak hétfőn tagadta, és válaszra sem méltó ostobaságnak nevezte a vádakat, az államügyész azonban nyomozást rendelt el az ügyben.

Olmertet 2009. augusztus 30-án feljelentették korrupció vádjával, és emiatt lemondásra kényszerült. Bár a bírósági eljárás során a vádpontok többsége alól felmentették, 2014 májusában végül hat év börtönbüntetésre ítélték, amiért még miniszterelnöksége előtt jeruzsálemi főpolgármesterként 1993 és 2003 között félmillió sékel (mintegy 30 millió forint) csúszópénzt fogadott el egy építőipari beruházással kapcsolatban. A perben titkárnője, Sula Zaken Olmert ellen tanúskodott, s bizonyítékként akkor is magnóra vett telefonbeszélgetéseiket mutatta be.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.